Vi bevæger os ind i efteråret og på trods af, at byen tager sig virkelig godt ud i gyldne høstfarver, er det uundgåeligt, at vi kommer til at bruge lidt mere tid inden døre. Hvordan spenderer man bedst tiden indendørs? Blandt andet ved at se på kunst.
Bliver nyhedsbrevet ikke vist rigtigt? View in Your Browser

Udgave 40. * 7. september, 2022

Uh, så er det den tid på ugen, hvor alle dine nysgerrige spørgsmål om København bliver besvaret 😉

Vi bevæger os ind i efteråret og på trods af, at byen tager sig virkelig godt ud i gyldne høstfarver, er det uundgåeligt, at vi kommer til at bruge lidt mere tid inden døre. Hvordan spenderer man bedst tiden indendørs? Blandt andet ved at se på kunst.

Så i dag skal vi kigge på nogle (fordi vi kan ikke klemme dem alle ind i et nyhedsbrev) af de mange spændende museer og gallerier, som København har at byde på.

  • Golden days og K7
  • Lad os starte med det klassiske
  • Kunst for enhver smag
  • Mød en københavner - SUPERFLEX
  • Dyk ned i Københavns historie
  • H.M. Dronningens 50-års regeringsjubilæum

👩‍🎨

Så meget at opleve, så lidt tid. Men frygt ikke. Vi skal gøre vores for at klæde dig på til at tage de bedst mulige beslutninger, når du skal lave din must-see-liste.

GOLDEN DAYS OG K7

Har du lagt mærke til, at markante kvindeskikkelser fra Cher til Tove Ditlevsen lige nu pryder bybilledet i København? Eller måske at Kongens Nytorv midlertidigt er omdøbt til Dronningens Nytorv?

Golden Days er en kulturfestival, der finder sted indtil 18. september med over 200 arrangementer i hele København. Festivalens ambition er at skrive kvinderne længere frem i historien, og i årets omfattende program finder du alt fra debatter og udstillinger til fester, koncerter og filmvisninger med fokus på kvinder. Du må heller ikke gå glip af en unik mulighed for at opleve et omdannet Dronningens Nytorv, der lige nu huser 50 monumentale piedestaler tegnet af BIG, som hver især repræsenterer en markant kvinde. Det er med garanti en udstilling, du sent vil glemme. 

Foto: Golden Days

Er du mellem 18 og 27 år, og har Golden Days vækket din sult efter kunst og kultur? Så husk, at du i hele uge 37 får gratis adgang til en lang række museer i hele landet. Husk, at downloade dit gratis K7-kort inden dit besøg.

LAD OS STARTE MED DET KLASSISKE

København har meget at byde på, når det kommer til klassisk kunst. Fra den imponerende samling af islamisk kunst i Davids Samling til Den Hirschsprungske Samling, der huser en storslået ophængning af dansk kunst fra det 19. og tidlige 20. århundrede. Eller Den Kongelige afstøbningssamling med sin over 2000 store samling af gipsstatuer. 

Er du på udkig efter en unik oplevelse med klassisk kunst? En af efterårets helt store kunstoplevelser er udstillingen Material World af Sean Scully, som du kan opleve fra den 2. september til den 5. marts 2023Udstillingen indeholder flere monumentale og stedsspecifikke skulpturer, som er lavet specielt til museet, og fortolker de mange, klassiske skulpturer, der i forvejen er udstillet. Hele museet bliver brugt i udstillingen, hvor værkerne kommer til at interagere med arkitekturen, farverne og omgivelserne omkring Thorvaldsens Museum. 

Foto: Jens Lindhe

KUNST FOR ENHVER SMAG

Der er mange muligheder for at opleve samtidskunst her i København, især hos de store og mere velkendte museer. Der er dog også en række kunsthaller- og gallerier, som helt klart er et besøg værd. Et af dem er Nikolaj Kunsthal, som er et unikt udstillingssted i den tidligere Sankt Nikolaj Kirke. Galleriet er især kendt for dets internationale samtidskunstsudstillinger og en virkelig god udsigt oppe fra kirketårnet.

Foto: Lawrence Lek

Bare et par minutter væk på gåben finder du endnu en kunsthal fuld af samtidskunst. Gl. Strand har eksisteret siden 1825 og har gennem tiden hjulpet unge kunstnere på vej ved at udstille deres værker. 

Vi synes også, at Cisternerne bør nævnes, når vi taler om samtidskunst i København. Lige nu har de en udstilling af kunstner Chiharu Shiota, der hedder Multiple Realities, hvor du kommer ind i en drømmeagtig parallelverden. En af de ældste kunsthaller for samtidskunst i København er Den Frie, som ligger i en meget smuk træbygning på Østerbro og helt klart er et besøg værd. 

Flere af museerne og gallerierne kan du få adgang til med et Copenhagen Card, så hvis du planlægger besøg flere steder, kan der være en gevinst i at kigge anskaffe sig sådan et. Læs mere på www.copenhagencard.com.

SUPERFLEX

I denne udgave af "Mød en københavner" har vi fornøjelsen af at tale med det danske kunstnergruppe SUPERFLEX, som er et voksende kollektiv af mennesker og ikke-mennesker, der arbejder med en udvidelse af begrebet kunst.

SUPERFLEX har engageret sig i bemærkelsesværdige projekter i det offentlige rum, siden deres prisvindende Superkilen åbnede i 2011. I de seneste år har deres projekter og installationer tiltrukket sig stor bevågenhed, både herhjemme og internationalt, og vi har glædet os til at dele deres syn på København med jer.

Foto: Lars Hestbæk

Hvordan vil I beskrive SUPERFLEX til dem, der ikke kender jer?

SUPERFLEX blev dannet i 1993 af Jakob Fenger, Bjørnstjerne Christensen og Rasmus Rosengren Nielsen. Vi er et inkluderende kollektiv, som samarbejder med blandt andre kunstnere, videnskabsfolk og lokalsamfund. Vores arbejde indbefatter alt fra  energisystemer, drikkevarer, skulpturer, kopier, hypnotiseringssessioner, infrastrukturer, malerier, planteskoler, kontrakter og offentlige pladser. 

Hvilke projekter arbejder I på i øjeblikket? 

I øjeblikket arbejder vi på et projekt i VR, hvor publikum kan opleve, hvordan det føles at være et plankton. Vi er overbeviste om, at det styrker mennesket at betragte verden fra andre perspektiver, der ikke nødvendigvis er humane. Vi fokuserer generelt på at udvide vores forståelse af samarbejder, og det er naturligt for os at arbejde med ikke-humane aktører. Vi ser os selv som et kollektiv, der omfatter mange mennesker, men også dyr og planter, og man kan derfor sige, at vi er den største kunstnergruppe nogensinde, ikke med hensyn til kvalitet, men med hensyn til antal.

Hvor kan I opleves i København? 

De kan besøge Superkilen på Nørrebro, som er en park, der er designet på baggrund af de lokale beboeres personlige historier og erindringer. Objekterne i parken er alle genstande, som Nørrebros beboere er stødt på i andre lande, hvor de har boet eller rejst, og som derefter enten er blevet bragt til København eller genskabt. Lige nu har vi også et projekt i Københavns Havn, hvor vi eksperimenterer med at skabe arkitektur for fisk.

Hvordan ser en perfekt dag i København ud for jer?

Om morgenen er det solskin, og vi tager en svømmetur i havnen med en masse andre mennesker. Så begynder det at regne, og alle stiger op fra vandet og søger indendørs. Når det holder op med at regne igen, kommer alle tilbage ud i solen og springer i vandet igen, og om aftenen står det klart, at Københavns vigtigste kvalitet er netop dens forhold til det rene vand i havnen. For at fejre det, bliver vandet byttet ud med kolde øl, som drikkes resten af natten – og det er lysøl, selvfølgelig. 

Kender I en skjult perle i København, som I har lyst til at afsløre for vores læsere?

Jeg kan virkelig godt lide JC Jacobsen Garden, som er åbnet for nylig. Det var originalt Carlsbergs grundlægger og brygger Jacobsens private have, og senere blev den videregivet til berømte videnskabsmænd som Niels Bohr. I dag er parken offentlig, og det er meget bedre sådan. 

DYK NED I KØBENHAVNS HISTORIE

Et af de steder, hvor du virkelig kommer tæt på historien, er på Rosenborg Slot i Kongens Have. Her kan du opleve de kongelige kronjuveler, som opbevares i slottets skatkammer. Et andet museum med et royalt twist er Ruinerne under Christiansborg. Det slot, som nu huser Folketinget, er tæt på 300 år gammelt og var tidligere de kongeliges hjem, men nedenunder slottet ligger ruinerne fra et endnu ældre slot. De stemningsfulde ruiner rummer mange, spændende historier, hvoraf den mest kendte er om Blåtårn, hvor Kong Christian IV's datter Leonora Christina sad fængslet i over 20 år. 

Foto: Marc Skafte-Vaabengaard

Har du nogensinde tænkt over, hvor gamle statuer og skulpturer ender henne, når de er færdige med at stå, hvor de står? Vi kan fortælle dig, at de flytter til Kongernes Lapidarium, som huser over 300 statuer og skulpturer samlet fra kongelige haver, slotte og bygninger. Det sjove navn er latin og betyder en samling af sten, og det er jo også meget sigende. 

Københavns historie er meget mere end de kongelige, og der er også museer med mere "moderne" fokus. Frihedsmuseet på Østerbro udforsker, hvordan livet var under besættelsen i Anden Verdenskrig, og hvordan modstandsbevægelsen kæmpede tilbage. 

H.M. DRONNINGENS 50-ÅRS REGERINGS-JUBILÆUM

Og nu hvor vi er ved det royale stof. Lørdag den 10. september vil der, i forbindelse med markeringen af H.M. Dronningens 50-års regeringsjubilæum, blive kørt to karetture gennem Københavns gader.

Begge ruter starter ved Christian IX Palæ på Amalienborg henholdsvis kl. 12.35 mod Københavns Rådhus og kl. 19.50 mod Det Kgl. Teaters Gamle Scene ved Kongens Nytorv.

Du kan se de to ruter her: Christian IX Palæ på Amalienborg – Københavns Rådhus og Christian IX Palæ – Det Kgl. Teaters Gamle Scene.

Den første tur bliver i Kongehusets store d’Aumont-vogn, der til daglig blot kaldes Barouchen og aftenturen bliver Guldkareten, som er Kongehusets fineste karet.

OVER AND OUT

Det var det for denne gang. Et godt overblik over nogle gode kunst- og kulturoplevelser, som du kan kaste dig over i løbet af efteråret. Og så må du ikke gå glip af H.M. Dronningens karetture gennem byen på lørdag. Det bliver garanteret festligt.

Er du først for nyligt hoppet på Copenhagen Unfolded-vognen, så vil vi lige gøre opmærksom på, at der findes et aldeles glimrende bagkatalog med masser af inspiration til oplevelser i København.

Vi tilbage om to uger med mere af alt det bedste fra København.

Andrea, Frederik og Kasper, Copenhagen Unfolded

🙏

Copenhagen Unfolded er udgivet af VisitCopenhagen, som hver dag fortæller hele verden om København og de oplevelser, der er at hente her. Med Copenhagen Unfolded, vil vi gerne dele vores københavneroplevelser med både gæster og lokale.

Denne udgave af Copenhagen Unfolded er sat sammen af Kasper Syhler, Frederik Ibsing og Andrea Sonne.

Kender du nogen, der vil være lige så glad for Copenhagen Unfolded, som dig? Giv en ven muligheden for at skrive sig op.

Har du fået videresendt det her nyhedsbrev af en ven? Skriv dig op her, så du kan modtage det selv hver anden uge.

Send forslag, spørgsmål, forslag til samarbejde eller generel feedback til redaktion@woco.dk

Get Social

Custom
Custom
Custom

Copenhagen Card

Spar penge på din tur til København. Med et Copenhagen Card får du gratis indgang til 80+ attraktioner, gratis offentlig transport og du kan gratis medbringe to børn under 12 år. Læs mere.

Priser fra kun 439 kr. for 24 timer.

Har du ikke længere behov for at modtage det her nyhedsbrev? Afmeld eller opdater dine indstillinger