København er fyldt til randen med interessant arkitektur, som de fleste af os glemmer at påskønne i hverdagens stress og jag. Men ikke i dag!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Bliver nyhedsbrevet ikke vist rigtigt? View in Your Browser

Udgave 4. * 14. april, 2021

I denne udgave af Copenhagen Unfolded zoomer vi ind på endnu en alletiders COVID-19 venlig aktivitet - nemlig værdsættelsen af Københavns eklektiske arkitektur. 

For at kunne skyde flere anbefalinger afsted, der ikke indebærer de forsat nedlukkede grundpiller; gastronomi og kultur, har vi her på redaktionen lagt vores nyklippede hoveder i blød. Heldigvis er København på mange måder 'the gift that keeps on giving', så vi løber vist ikke tør for oplevelser at skrive om lige foreløbig.  

For eksempel er København fyldt til randen med interessant arkitektur, som de fleste af os glemmer at påskønne i hverdagens stress og jag. Men ikke i dag! I dag går vi på oplevelse.

  • Den arkitektoniske cykeltur - BIG
  • Hele vejen rundt - Havneringen
  • Tips fra en insider - Mød en københavner
  • Hvor nyt møder gammelt - Carlsbergbyen

🤘🏻🤘🤘🏾

Da vi interviewede ugens københavner, beskrev hun på smukkeste vis arkitekturen, som “en kunstart man ikke kan undgå. Hvis ikke du kan lide kunst, så kan du lade være med at gå på kunstmuseum, men du kan ikke undgå arkitektur. Den omgiver os. Vi bor i den, vi arbejder i den, vi transporterer os i den og det er et uundgåeligt faktum.”

Solen skinner, træerne springer ud, og Københavns arkitektur venter på os. 

Afsti afsted.

DEN ARKITEKTONISKE CYKELTUR - BIG

Det er svært at sige dansk arkitektur, uden at lade tankerne passere Mr. Bjarke Ingels og hans verdenskendte tegnestue BIG. 

BIGs bygninger har i høj grad være med til at sætte dagsordenen for den arkitektoniske udvikling af København, og det lader til, at de kun lige er begyndt. Hvis du for nyligt har passeret Fisketorvet, har du sikkert set det nyeste skud på stammen. Her er de to nye Kaktustårne nemlig i fuld sving med at vokse op af jorden.

Er du frisk på at tilbagelægge 22 kilometer, har vi her sammensat en rute, hvor du kommer forbi de fleste af BIGs Københavnske mesterværker. Til gengæld garanterer vi en rejse, der spænder helt fra socialt boligbyggeri i yderkanten af Nordvest til en kunstig skibakke på Refshaleøen, hvor du kan forkæle dig selv med en forfriskning i cafeen på toppen. 

Foto: Astrid Rasmussen

Hvis du står og mangler en glimrende weekend- eller eftermiddagsaktivitet, er anbefalingen om at gribe fat i en cykel (helst din egen eller en lejet), og drage afsted på 'tour de BIG by bike' hermed givet videre.

HELE VEJEN RUNDT - HAVNERINGEN

Den ultimative gåtur i København finder du langs byens havnefront, hvor stier, fortove og broer danner den 13 kilometer lange gang- og cykelrute, Havneringen. 

Ruten slanger sig gennem København K, Holmen, Christianshavn, Islands Brygge, Amager, Sydhavnen og Vesterbro, og du får derfor et fantastisk billede af, hvor arkitektonisk alsidig København er i dens udtryk.

Havneringen blander by og bynær natur på bedste vis, og undervejs kommer du både forbi historiske attraktioner og områder i rivende udvikling. Forbi uspolerede grønne vidder, husbåde, badezoner, arkitektoniske perler og meget mere. 

Foto: Simon Bang

Hvis du vil guides på din vej, har Dansk Arkitektur Center en genial app, der fortæller de bedste historier bag byens arkitektur. Lige fra de små gadehjørner til de store byggerier.

Du kan download app'en her og vælge guiden "Around the harbour on bike". Så bliver historien om 11 af de arkitektioniske perler, du passerer på din vej, fortalt for dig. Dog anbefaler vi, at du lader cyklen stå og i stedet griber ruten an med de gode gåsko på. Så er det nemlig markant nemmere at suge bybilledet til sig. 

Foto: Giuseppe Liverino

Hvis 13 kilometer lyder af for meget motion, er ruten også designet således, at du kan nøjes med bidder af 2, 4 og 7 kilometer. Det officielle kort over Havneringen kan du se her.

TIPS FRA EN INSIDER

I denne uges 'Mød en københavner' har vi taget en snak med Mia Heil Rasmussen, der til daglig brillerer i BLOX som salgs, marketing- og kommunikationschef hos Dansk Arkitektur Center. Selvom DAC først slår deres døre op på ny om præcis en uge, tog vi forskud på glæderne og spurgte lidt ind til foretagendet.  

Udover at arbejde med arkitektur til daglig, er Mia også født og opvokset på Vesterbro, så vi føler os trygt overladt til at lade hendes tips til byen influere os.

Foto: Dansk Arkitektur Center & Daniel Rasmussen

Hvis du skulle bruge en hel dag kun i arkitekturens tegn, hvad skulle du så lave?

Jeg ville kigge på de nyere bydele, som er ved at blive udviklet. Ørestad er stadig interessant, fordi der bliver bygget til og gjort ved, så det samlede byrum bliver federe at være i med kulturaktiviteter og interessante bæredygtighedsprojekter. Så ville jeg bevæge mig videre til Nordhavn med Århusgadekvarteret og The Silo, som også er virkelig spændende. Og så videre til Sydhavnen, som er rigtig meget under udvikling lige nu, og det seneste det er jo Jernbanebyen, som ligger på den gamle DSB-grund fra Dybbølsbro ned til Enghavevej. De bydele ville jeg udforske, for hver gang jeg er der, så er der sket noget nyt.

Hvad er din yndlingsbygning i København?

Jeg bliver nødt til, rigtig forudsigeligt, at sige BLOX. Det er en fuldstændig fascinerende bygning. Næsten alle, der har været herinde, bliver blæst bagover over hvad denne her bygning, og hele det her område, kan. Det er en bygning som rummer, at man kan bo i den, man kan arbejde i den, man kan gå på udstilling i den, man kan gå til fitness, man kan købe ind, man kan gå på café. Den er jo et kulturelt shoppingcenter. Og så giver BLOX bare plads til noget byliv her på havnen, som der ikke var før.

Hvad kan man forvente af et besøg hos DAC?

En oplevelse som pirker til sanserne, og som giver en forståelse for, hvorfor arkitektur og design danner rammerne for vores liv. Det er næsten lige meget, hvad vi laver, så er det vores grundfortælling. Samtidig har arkitekturen en kæmpe indflydelse på vores fremtid, i og med 40% af CO2-aftrykket kommer fra det byggede miljø. Derfor er det sindssygt vigtigt at alle tager stilling. Så vi provokerer også folk til at tage stilling til, hvad arkitektur er og kan og skal.

Nu ligger DAC jo på Bryghusgade i Indre By. Hvad vil du anbefale, at man eller skal opleve i nabolaget? 

Helt klart kulturkvarteret, som er det område vi bor i. Kulturkvarteret er helt unikt, fordi det består af 19 kultursteder inden for 10 minutters gang, som tilsammen rummer 1000 års Danmarkshistorie. Det strækker sig fra BLOX til Tivoli og Glyptoteket, ned til Nikolaj Kunsthal og den Sorte Diamant, Krigsmuseet, Københavns Museum, og så videre. Københavns Museum, som er en af vores tætteste naboer, har vi også et billetsamarbejde med, når vi åbner. Kommer man og besøger DAC, så kommer man gratis ind på Københavns Museum og vice versa.

Har du et hemmeligt sted, en lille københavnerperle, som du vil afsløre for vores læsere?

Bymilen - en grøn rute, der er lavet af arkitektfirmaet SLA, som er oppe i højden, oppe over byens tage. Den starter ved SEB i Bernstorffsgade, og så er det en byhave, som løber over Rigsarkivet og ender ved Tivoli Hotel. Det er Københavns første klimatilpassede byrum, med opsamling af regnvand der kan bruges til vanding og køling. Jeg var overrasket da jeg fandt det, og der er mange, der ikke kender det, selvom det ikke er helt nyt. Det er en ret vild lille perle - så gå på opdagelse der.

HVOR NYT MØDER GAMMELT - CARLSBERGBYEN

Det er stort set altid den nye arkitektur, der løber med al opmærksomheden - om det så er af den gode eller den dårlige slags. Det er synd, for København har også så meget historisk arkitektur, der (mere end) holder endnu. Vi vil gerne slå et slag for også at huske på klassikerne, og her er Carlsbergbyen bare et dejligt sted at se hen. 

Da vi i sidste uge postede et billede af den eventyrlige Elefantport på vores Instagram, kommenterede en følger, at det lignede porten til en magisk verden - hvilket også tidligere var sandt, hvis man er en stor ølfan😉 Porten der har prydet København siden 1901, består af fire enorme elefanter, der sammen bærer, hvad der engang var et vandtårn. 

Foto: Daniel Rasmussen

Selvom den berømte Elefantport nok er Carlsbergbyens mest bombastiske værk, gemmer bydelen også på mange andre smukke skatte som Den Snoede Skorsten, De Hængende haver og Maltmagasinet. Alle sammen steder du kan spotte, hvis du traver afsted og husker at kigge op. 

Har du lyst til at dykke ned i fortællingen bag Carlsbergbyens mange historiske bygninger, kan du, udover at tage derud, også blive klogere her.

OVER AND OUT

Det var alt for denne gang! 

Selvom gåture, cykelture og arkitektoniske udfoldelser helt bestemt kan noget, så ser vi så meget frem til næste udgave af nyhedsbrevet. Der kan vi nemlig endnu engang sætte os til rette på en fortovscafe med et glas et-eller-andet i hånden, mens vi diskuterer de indtryk vi fik med os, fra den kulturinstitution vi lige har besøgt. Byen kommer til at blomstre på mere end en måde dette forår 🌷 

Vi er tilbage om to uger med mere af alt det bedste fra København.

Annika, Copenhagen Unfolded

🙏

Copenhagen Unfolded er udgivet af VisitCopenhagen, som hver dag fortæller hele verden om København og de oplevelser, der er at hente her. Med Copenhagen Unfolded, vil vi gerne dele vores københavneroplevelser med både gæster og lokale.

Denne udgave af Copenhagen Unfolded er sat sammen af Kasper Syhler og Annika Løbnitz Skjoldborg.

Kender du nogen, der vil være lige så glad for Copenhagen Unfolded, som dig? Giv en ven muligheden for at skrive sig op.

Har du fået videresendt det her nyhedsbrev af en ven? Skriv dig op her, så du kan modtage det selv hver anden uge.

Send forslag, spørgsmål, forslag til samarbejde eller generel feedback til redaktion@woco.dk

Get Social

Custom
Custom
Custom
Custom
Har du ikke længere behov for at modtage det her nyhedsbrev? Afmeld eller opdater dine indstillinger