Indtag efteråret på bedst kulturelle manér!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Bliver nyhedsbrevet ikke vist rigtigt? View in Your Browser

Udgave 16. * 29. september, 2021

Så skete det! Hverdagen er nu indtaget af blæst og regn, men vi skal ikke gemme os hjemme under dynerne. Vi skal ud og bruge byen! Derfor tager vi dig i denne udgave af Copenhagen Unfolded med rundt på nogle af Københavns mest spændende museer. For intet skriger efterår som en god museumstur. 

Efteråret har nu officielt meldt sin ankomst og det har aldrig været mere fristende at være indenfor i varmen. Men det betyder ikke, at du behøver at blive derhjemme. Der er stadig masser af mulighed for at tage ud og bruge byen, imens du holder dig varm og tør og ikke mindst får dig en på opleveren. Derfor har vi sat os for at skrue en guide til nogle af byens fedeste museer sammen, så du kan indtager efteråret på bedst kulturelle manér.

  • Charlottenborg & Apollo Bar
  • David Lynch & Edens Have - Nikolaj Kunsthal
  • Mød en københavner
  • Kunst som du aldrig har oplevet det før - Cisternerne
  • Asiatisk tapas - Kiin Kiin Bao Bao
  • Fransk impressionisme med Louisiana vibe - Ordrupgaard

🏛️🎨👩‍🎨

Det er næsten som om, at Københavns museer bare har ventet på, at vi ville foretrække indendørsaktiviteter fremfor at være udenfor. For det vrimler nemlig med de fedeste udstillinger og vi ved knap nok, hvor vi skal starte. Så selv hvis dit øje for kunst ikke rækker længere end at tegne en snorlige tændstikmand, så tør vi næsten garantere dig, at du har skaffet dig sådan et smart Salvador Dali skæg inden vi når til vejs ende.

For det er onsdag og det betyder, at der er gratis adgang til flere af byens museer. Så hvad venter vi på, afsted med os! 🙌

Kunsthal Charlottenborg

Vi starter ud i hjertet af indre København, og vender snuden mod gode gamle Nyhavn og den smukke historiske bygning, Charlottenborg. Opført efter ordre fra Christian IV, der skænkede det beskedne palæ til sin elskerinde (det manglede da bare), har bygningen siden lagt grund til både kunstakademi og botanisk have inden det blev til et af byens mest elskede kunstmuseer. 

Kunsthallen har gennem de sidste 138 år huset adskillige toneangivende kunstinstallationer, og sådan været med til at fremme opmærksomheden omkring den betydningsfulde europæiske nutidskunst. Lige nu kan du for eksempel opleve den spændende og omfangsrige udstilling af Christianias mange plakater som et visuelt vidnesbyrd over fristadens historie, ideologier og kreative udtryksformer. Udstillingens værker spænder fra diverse aktivistiske kampagner til koncerter, julemarkeder, støttefester og meget meget mere.

Charlottenborg har åbent tirsdag-søndag og hvis du kigger forbi onsdag efter 17, så er entreen faktisk gratis 😉

Foto: Martin Heiberg / Andrea Nuñez

Foto: Martin Heiberg

Der kan vist ikke stilles spørgsmålstegn ved den sjælelige mætning efter en god omgang kunst og kultur, men hvad med maven? Kom ikke her og sig, at du ikke trænger til en kop kaffe og en friskbagt croissant!

Heldigvis så er Charlottenborgs egen café, Apollo Bar, eksperter når det kommer til lækker og stilet forplejning, der formår at gøre selv den mest kræsne kunsthistoriker blød om hjertet 🥐💘

Foto: Andrea Nuñez

En god croissant, lidt surdejsbrød med Thybo ost, akkompagneret af par blødkogte æg, og så skyllet ned med en stærk cortado 🤤 Så burde du vist være klar til at rykke videre i dagsordenen til næste museum!

David Lynch & Edens Have - Nikolaj Kunsthal

Tæt på Kunsthal Charlottenborg ligger den gamle Sct. Nicolai Kirke, som dateres tilbage til 1200-tallet. Udover at kirken er arkitektonisk smuk, så rummer den også en kunsthal, som udstiller og repræsenterer moderne, eksperimenterende samtidskunst. Og vi råder dig til, at du skriver dig de her to aktuelle udstillinger bag øret.

I de øvre sale i Nikolaj Kunsthal finder du filminstruktøren David Lynchs fotoudstilling Infinite Deep. Infinite Deep tager dig tættere på Lynchs innovative og kreative univers, hvor kirkens gotiske arkitektur og uhyggelige stemning matcher fotoserien. Den mentale oplevelse er i fokus, og du kan godt forvente, at du får dig en intim museumsoplevelse, som du absolut ikke skal snyde dig selv for 💯

Foto: David Lynch og Jasper Carlberg 

Den anden udstilling i Nikolaj Kunsthal er en frodig tekstilfortolkning af Edens Have, Eden, som er en totalinstallation af Nikoline Liv Andersen. Som håndsyede værker byder Eden dig ind i et abstrakt univers, hvor forholdet mellem mennesket og naturen er i fokus. Du kan godt regne med at opleve tekstil som aldrig før, når det formidler både skabelsesberetningen og syndefaldsmyten med afsæt i rokoko stilarter og haute couture samt elementer fra musik og popkultur.

Endnu en museumsoplevelse til checklisten! Og bare rolig, du har helt indtil den 16. januar 2022 til at opleve både Infinite Deep og Eden 👏

Helene Nyborg Bay - Nikolaj Kunsthal

Går du allerede og bare drøn-glæder dig til at gå på opdagelse i Nikolaj Kunsthals skæve rum og aktuelle udstillinger? Så hold på hat og briller, fordi nu lukker vi dig endnu længere ind bag kunsthallens mure. I denne uges "Mød en Københavner" har vi nemlig taget en snak med Helene Nyborg Bay, som er kunstnerisk leder i Nikolaj Kunsthal.

Helene har altid haft en stor interesse i samtidskunst som er kendetegnet kunsthallens udstillinger. Vi har derfor blandt andet taget en snak med hende om, hvordan Nikolaj Kunsthal repræsenterer samtidskunst, som reflekterer mange af de tendenser og strømninger, som vi alle sammen lever med i øjeblikket. 

Foto: Yezoi Hwang 

Lige kort til at starte med, kan du fortælle lidt om dig selv og Nikolaj Kunsthal?

Jeg arbejder som kunstnerisk leder i Nikolaj Kunsthal, som vil sige, at jeg har ansvaret for indholdet her i kunsthallen, men sådan set også for alt det meste andet. Vi viser skiftende udstillinger med samtidskunst, som er noget jeg altid har været interesseret i, og som jeg har arbejdet med i over 20 år. Nikolaj Kunsthal ligger midt i København og beskæftiger sig primært med den københavnske kunstscene hvor alt, der foregår herinde, har en eller anden forbindelse til København. Kunsthallen er placeret i en af Københavns ældste kirker, der går tilbage til middelalderen. Man oplever derfor kunsten i en særlig arkitektur, som sætter en tone for udstillingen.

Hvad kan man forvente af Nikolaj Kunsthal med de udstillinger I har for tiden?

Vi spiller på alle tangenter, fordi vi både viser en udstilling, der hedder 'Eden' af Nikoline Liv Andersen, som har taget udgangspunkt i Det Gamle Testamente og skrevet Gud ud af Første Mosebog, og i stedet ladet naturen overtage. Så på den måde kreerer hun et forunderligt og vidunderligt ophøjet univers, som på sin måde også bliver lidt spirituelt. I vores øvre sale vil man møde udstillingen 'Infinite Deep' af David Lynch, og han arbejder også med det spirituelle. De fleste kender ham nok som filmproducer- og instruktør, men han startede faktisk med at studere på kunstakademiet, hvor han arbejdede med at ville vise tidslighed gennem maleri. Derefter begyndte han at producere film. Igennem hele hans karriere har han sideløbende arbejdet med foto, og det er en del af de fotos, som vi viser i Nikolaj Kunsthal.

Nikolaj Kunsthal ligger jo i indre by, hvad vil du anbefale at man skal opleve her i nabolaget?

Jeg synes det er fantastisk at man kan gå rundt i indre by og få rigtigt mange samtidskunstoplevelser. Det er altid værd at gå en tur på Kunsthal Charlottenborg og det samme vil jeg sige med Kunstforening Gl. Strand. Så man kan snildt tage sådan en samtidskunst rute med de tre store. Thorvaldsens Museum er også et vidunderligt sted, som også ligger meget tæt på, og hvor man bliver henført i en stemning af 1800-tallets guldalder men også tilbage til antikken. Så hvis man er ude på udstillingsoplevelser, så vil jeg anbefale dem og en galleritur ned igennem Bredgade og St. Kongensgade. Her vil jeg altid gøre et stop ved den lille blomsterhandler Tableau i St. Kongensgade, som også har et galleri med skiftende udstillinger af helt unge kunstnere. 

Hvordan ser en perfekt dag i København ud for dig?

Jeg vil nok starte dagen med noget kaffe og en croissant inde hos Coffee Room i Silkegade, og så ville jeg tage rundt og se på udstillinger, besøge et par lækre butikker og spise frokost hos The Union Kitchen. Derefter ville jeg tage en tur ud på kanalerne for at få luft i håret og måske sidde lidt i græsset i Kongens Have og nyde solen, hvis den er fremme. Til sidst ville jeg tage på restaurant Pluto og spise middag. Her er man garanteret et væld af lækre serveringer og god vin i en hyggelig atmosfære.

Har du et hemmeligt sted, en lille københavnerperle, som du vil afsløre for vores læsere?

Jeg vil anbefale de lækreste pitabrød med falafel, hallumi eller kød hos Garbanzo i Sværtegade 3. Man går lige fra gaden og tre trin ned, så står man midt i køkkendisken, hvor der bages pitabrød og skæres lækre salater, som kan tages med og spises et sted i nærheden. Det er helt klassisk gademad, men tvistet en smule, så det er ekstra lækkert.

Kunst som du aldrig har oplevet det før

Nede i det mørke cisterner under København, kan man opleve en kunstudstilling udover de sædvanlige. Siddende i en båd, padler man roligt igennem kunstværkerne rundt i de mørke gange. En oplevelse for sanserne man ikke får andre steder. 

Cisternerne under Søndermarken lægger hus til udstillingen Event Horizon af Tomás Saraceno, en udstilling du ikke vil misse. Cisternerne er i sig selv en anderledes oplevelse i København, men nu fyldt med vand og kun en lille båd som transport, er det som at blive flyttet til en helt ny verden. 

Foto: Torben Eskerod

Vi kan roligt sige, at det er en udstilling du aldrig har oplevet før. Og nu får du mulighed for at opleve den lidt længere, da den er blevet forlænget helt til den 30. november. På grund af at det er både man sejler rundt i, så skal man booke billet på forhånd. Så det er bare og komme i gang, vi har allerede booket vores tur 🛶

Kiin Kiin Bao Bao

Man kan blive så sulten af at være på museum, og derfor har vi da også fundet noget god mad til dig. Hvis vi siger asiatisk tapas og lækre Cocktails, hvad siger du så? Det er i hvert fald, hvad der er på menuen hos Kiin Kiin Bao Bao. Som navnet antyder så spiller Baos eller dampede risboller (på godt gammel dansk) en hovedrolle her, og vi kan godt love, at de kommer til at ramme godt efter et museumsbesøg eller to 🍚🍜

Og med en Michelin søster restaurant som Kiin Kiin, så kan vi godt love, at maden bliver i verdensklasse. 

Foto: Kiin Kiin Bao Bao

Stedet ligger på det allerede spækkede madmekka Vesterbro, som kun ser ud til at blive bedre og bedre på gastro-fronten. Hvis du synes det lyder lækkert, så har vi lavet en guide med de bedste spisesteder på Vesterbro.

Fransk impressionisme med Louisiana vibe

Ordrupgaard kunne man godt kalde et mini Louisiana, mest på grund af de arkitektoniske omgivelser, men også fordi museet skiller sig ud med sine kunstsamlinger. Og så ligger det endda i Charlottenlund, en del tættere på København. Her kan du opleve alt fra franske impressionister som Monet og Degas til dansk kunst fra Hammershøi. Bygningerne er blandt andet tegnet af det verdenskendte tegnestue Zaha Hadid og Snøhetta, og er kunstværker i sig selv 🏛

Derudover så kan du fra den 1. oktober opleve den svenske kunster Anders Zorn i en særudstilling. Zorn maler farverige malerier om det gode liv og fællesskabets betydning i hans lokalmiljø. Det er helt klart en god mulighed for at vise hvor kulturel du er, til alle dine venner og familie 👩‍🎨

Foto: Roland Halbe

Andre ting man bestemt ikke må glemme på Ordrupgaard er Finn Juhls hus. Den danske møbeldesigner tegnede og indrettet selv huset, og er et must for alle arkitektur, design og kunst interesseret. Man kan også gå en tur i museets park, der er fyldt med værker fra samtidskunstnere. 

Hvis du får lidt svært ved at nå forbi alle udstillingerne og særligt dem med fri entré om onsdagen, så stay tuned lidt endnu! Du kan nemlig spare penge på din museumstur i København 🤩 Med et Copenhagen Card får du fri entré til 80+ museer og attraktioner og gratis offentlig transport i hele hovedstadsregionen. Læs mere om Copenhagen Card her.

OVER AND OUT

Ja så er vi vist også blevet mætte af både spændende udstillinger og lækker mad. Og det er vist ikke for lidt sagt, at du er helt på bølgelængde med Københavns kunstscene. Helt sikkert er, at byen sagtens kan bruges, selvom det er koldt og vådt 😉🌧️

Heldigvis har vi stadig en masse andre museer til gode til de kommende efterårsmåneder, som stensikkert også er et besøg værd. Vi synes derfor, at du her skal tjekke vores guide ud til Københavns museer

Vi er tilbage om to uger med mere af alt det bedste fra København.

Frederik, Anders og Gry, Copenhagen Unfolded

🙏

Copenhagen Unfolded er udgivet af VisitCopenhagen, som hver dag fortæller hele verden om København og de oplevelser, der er at hente her. Med Copenhagen Unfolded, vil vi gerne dele vores københavneroplevelser med både gæster og lokale.

Denne udgave af Copenhagen Unfolded er sat sammen af Kasper Syhler, Gry Jefsen, Frederik Ibsing og Anders Nørland.

Kender du nogen, der vil være lige så glad for Copenhagen Unfolded, som dig? Giv en ven muligheden for at skrive sig op.

Har du fået videresendt det her nyhedsbrev af en ven? Skriv dig op her, så du kan modtage det selv hver anden uge.

Send forslag, spørgsmål, forslag til samarbejde eller generel feedback til redaktion@woco.dk

Get Social

Custom
Custom
Custom
Custom
Har du ikke længere behov for at modtage det her nyhedsbrev? Afmeld eller opdater dine indstillinger