Logo
Dit ugentlige input om verdensøkonomien, finansmarkederne, megatrends m.m.
Tak fordi du læser med

Nyhedsbrev #16 - 2025

En ny uge er i gang og her er et nyt nyhedsbrev med podcast og en række korte historier og lækre grafer.

God læsning og lytning og ha’ en god uge derude.
 
/Frank
 
  • Nedjusteringen af USA’s statsgæld presser dollar ned og renter op
  • ....og placerer Danmark blandt de 9 mest kreditværdige lande i verden 😊
  • Wall Street er bekymret over Trumps nationalkonservative socialisme
  • Rentestigningerne i USA kommer på et tidspunkt med de højeste boligpriser nogensinde og det begrænser Trump og republikanerne
  • Dansk ekspert mener Trump har en plan – men den er risikabel
  • Polen er ved at indhente Saudi Arabien i velstand
  • Godt nyt for flexlånere: ECB-høg ser behov for flere rentesænkninger
  • Kina er lige som USA også presset økonomisk - øger håb om en handelsaftale
  • Det er tid til at hamstre is, før priserne stiger pga. eksplosion i kokosoliepriserne
  • Super-strateg tror aktieopturen går på pause nu
  • Den globale opvarmning accelererer – vi er hastigt på vej mod 3 graders opvarmning - og i arktis går det endnu hurtigere bekræfter ny rapport
 

Ugentlige podcast: Bred aktiefest, nedtur på obligationsmarkederne, rekordforskel på de bløde og hårde makrodata

Min ugentlige podcast med fokus i denne uge på den enorme forskel på signalerne fra de bløde makrodata (recession og nedtur) og de hårde data (opsving og fortsat gode tider) – som omtalt også i sidste nyhedsbrev.

Desuden lidt fokus på nye rekorder på Emerging Markets aktier og ikke kun de amerikanske tech-giganter, rekordindstrømning af penge til Japan og det sure humør på obligationsmarkederne (podcasten er indtalt få timer før USA mistede sin AAA-kreditvurdering, så det fik jeg ikke med).
Link til podcast

Danmark i en stadig mere eksklusiv klub nu hvor USA mister sidste AAA-rating

Moody’s sænkede fredag som det sidste af de tre store kreditvurderingsburauer USA’s kreditvurdering fra AAA til AA+. Fitch og S&P gjorde det i hhv. 2023 og 2011, så de har været længe undervejs.

Årsag: Manglende tegn på at politikerne i USA inkl. Trump vil få styr på det enorme statsunderskud og den galloperende statsgæld, men tværtimod ufinansieret vil sænke skatterne og øge gælden endnu mere de kommende år.
 
Tilbage er Danmark, Norge og Sverige som medlemmer af den eksklusive club-9 af de eneste lande i verden med AAA-rating fra alle tre kreditvurderingsbureauer.
 

Konklusion

Nyheden er i sig selv måske ikke den store begivenhed, men bærer ved til narrativet om en amerikansk gældseksplosion og uholdbar økonomisk udvikling = højere renter, lavere dollar, negativt for amerikanske aktiver generelt fordi det øger risikoen for, at Trump finder på noget tosset for at få begrænset budgetunderskuddet.
 
Nyheden kan dog også gøre det endnu mere bøvlet for Trump at få intern republikansk enighed om statsfinanserne – lige nu er en indædt intern fight i gang mellem forskellige fløje i partiet.

USA’s erhvervsliv har et problem med Trumps socialistiske nationalkonservatisme

Stigende renter i dag i USA og faldende aktiekurser kan være reaktion på nedjusteringen fredag aften af USA’s kreditværdighed, men kan også lige så vel være reaktion på kritikken fra Trump-regeringen af flere store amerikanske virksomheders håndtering af Trumps igangsatte handelskrig.

Nedenfor er det Apple der kritiseres for udflytning af produktion fra Kina til Indien og ikke til USA, som Trump gerne ville ha’ det – men det ville koste Apple enorme tab. Wal-Mart er også under pres for sin udmelding om stigende priser på vej.
 

Konklusion

Wall Street jubler over at Trup har de-eskaleret handelskrigen med især Kina, men uroen breder sig over hans stadigt større hang til priskontrol olign. 

USA: Stigende renter, rekorddyre boliger og republikanere trækker forbrugertilliden ned – medicinalsektoren og Novo kan også blive ramt

De stigende renter i USA er sammen med Trumps igangsatte globale handelskrig med til at sende forbrugertilliden i USA helt i gulvet. Forbrugerne ser recession, stigende arbejdsløshed og højere inflation foran sig og den seneste måned er det især republikanske vælgeres vurdering, der falder (6 point mod under 1 point for demokrater).

Dog, mange forbrugere i undersøgelsen blev spurgt sent i april/tidligt i maj, hvor nyhedsflowet omkring Trumps toldsatser var allerværst, så der må forventes et hop op ved næste måling.

 

De stigende renter kommer dog på et kritisk tidspunkt for Trump og amerikansk økonomi: Udover en hastigt stigende rentebyrde på statsgælden, så øger det også byrden på boligejerne, at de lange renter nu er over 7,4% mens huspriserne er rekordhøje, både målt nominelt og renset for inflation (se graf nedenfor).
 
 
Boligmarkedet i USA er – ligesom herhjemme – blevet en lukket fest for de ældre generationer eller unge med rige forældre. Gennemsnitsalderen på en boligkøber er på bare 17 år siden finanskrisen steget fra 39 år til 56 år. I 1980’erne var gns-alderen 31 år.
 

Konklusion

Obligationsmarkedet er og bliver Trumps største modstander, ikke Kina. Vedtages en alt for ekspansiv stor finanspolitisk pakke med enorme skattesænkninger risikerer renterne at stige yderligere og knække boligmarkedet. 

Så den enorme statsgæld lægger begrænsninger på Trump og republikanerne. En løsning: Tving olie- og medicinalpriser ned, så inflationen presses ned, så Fed kan sænke renten. Og tving på et tidspunkt udlandet til at købe statsobligationer til en markant lavere rente (Mar-a-Lago-idéen).

Forbrugerne er ofte helt forkert på den mht. inflation

Økonom Jeff Weninger maner til besindighed inden man ryger ned i nogle meget negative konklusioner over de amerikanske forbrugeres enormt høje inflationsforventninger, der i en måling fredag steg til nye højder (grøn linie øverst i grafen = 7,3% inflation det kommende år).

Som han viser i nedenstående graf, har forbrugerne ofte reageret umiddelbart på prisstigninger og snak om samme, men ofte har inflationen det næste år udviklet sig markant mere moderat.

 

Konklusion

Centralbanken Fed lægger da heller ikke synderlig vægt på de her kortsigtede inflationsforventninger fra de amerikanske forbrugere. Jeg er helt enig.

 

Godt nyt for boligejere med flexlån: ECB-høg mener der er brug for flere rentesænkninger

Efter nogle uger med lidt mindre positive udtalelser fra ECB-folk om kommende rentesænkninger, kom den belgiske centralbankchef og rente-høg Pierre Wunsch og talte om behovet for ECB-renter under 2% pga. negative choks til europæisk økonomi fra Trumps handelskrig m.m.

Konklusion

Det er en positiv vending, som gør, at flertallet i ECB nu signalerer rentesænkning fra 2,25% til 2,00% i juni og 1,75% efter sommerferien, hvilket dog også er tæt på markedsforventningerne, der ellers er ved at bevæge sig i retning af stadigt færre rentesænkninger fordi frygten for en global recession er aftagende.

Holder rente-banen stik vil det holde de korte renter nede, mens de længere renter lige nu påvirkes af stigende lange renter globalt med USA og Japan i spidsen, dvs. rentekurven stejler.
 
Til gengæld nærmer vi os et niveau, hvor de lavere ECB-renter presser bankernes merrente fordi indlånsrenterne er tæt på 0% på mange bankindskud.
 
Flere rentesænkninger vil også øge renteforskellen til USA i et forsøg på at tage presset af euroens stigning overfor dollaren.

Polen er ved at indhente Saudi Arabien i velstand

Imponerende udvikling i vores naboland mod sydøst. Grafen viser udviklingen i BNP pr. indbyggger i hhv. Saudi Arabien og Polen. For 35 år siden var saudierne over 300% rigere, nu er forspringet skrumpet ind til godt 20%.

Kinas april-makrotal ok, ejendomspriserne falder et nøk yderligere

Kinas industriproduktion steg 6,1% år/år i april mod forventet 5,5%, mens detailsalget steg 5,1% mod forventet 6%. Flere steder udlægges det som sløje tal, bl.a. pga. usikkerhed forårsaget af toldkrigen med USA. 

Ejendomspriserne faldt 0,12% i april ift. marts, hvor priserne kun faldt 0,08%. Ejendomspriserne er 4,65-6,7% lavere end året før afhængigt af om det er nyopførte eller eksisterende boliger. Prisudviklingen er mest stabil i de største byer.

Konklusion

Detailsalgstallene er ganske ok selvom forventningen var højere endnu. Tallene for industriproduktionen var stærkere end ventede, men det kan meget vel være pga. fremskyndende ordrer fra USA, hvilket betyder risiko for svagere vækst om nogle måneder.

Ejendomspriserne falder fortsat, men det er efterhånden meget lidt. Stabile til lidt højere ejendomspriser er vigtige for at holde privatforbruget oppe i en tid, hvor forbrugertilliden – lige som i USA – er tæt på rekordlav.
 
Samlet set er billedet lidt som i USA: Økonomien er stadigt i fremdrift, men det er en presset økonomi. Til gengæld har Kina ikke et inflationsproblem som USA.  Et svækket Kina og et svækket USA øger håbet blandt mange investorer om, at der kommer en god handelsaftale mellem de to supermagter - og snart.

Tid til at hamstre fra HjemIS-bilen inden markante prisstigninger på is rammer

Dårligt vejr rammer produktionen af kokosolie, så priserne drøner i vejret og bl.a. fører til markante prisstigninger på is, hvori kokosolie ofte indgår.
 

Trump har stadig en stor plan, men den er meget risikabel

Thomas Thygesen fra storbanken SEB er en af Danmarks dygtigste investerings-eksperter. Han tror Trump stadig har en stor plan med alt det han gør og at planen – en chokterapi - via først stagflation og så recession i år vil fører os til et opsving med lav inflation (”Guldlok”) og til sidst et buldrende opsving med inflation i 2026.
 

Konklusion

Interessante betragtninger som læner sig lidt op ad den tidligere omtalte Mar-a-Lago-plan. Jeg er blevet mere skeptisk og ser ikke den samme røde tråd, bl.a. mht. ”spending cuts”, dvs. offentlige besparelser. De kommer jo ikke med stor sandsynlighed. Og så er det hele bare en fantasi.

Diverse udtalelser om at svække dollaren og måske øge beskatningen af udenlandske investorers afkast på amerikanske obligationer arbejder jo også imod planen, fordi det får renterne til at stige. Retfærdigvis mener Thomas også at planen er meget risikabel.
 
Holder hans analyse, så er det tid til at købe lange obligationer inden recessionen rammer, samt defensive aktier. Og så masser af cykliske aktier senere på året. 

Super-strateg ser fladt aktiemarked det næste års tid

Én af mine absolut ynglings-eksperter er Peter Oppenheimer fra Goldman Sachs. Hans analyser er altid topkvalitet og bakkes op af læssevis af interessante data. 

Han er ude i ny rapport og skriver nedenstående, som er meget lig topbossen fra Los Angeles havn, som omtalt i sidste ugebrev og podcasten: Trumps nuværende toldsatser er fortsat inflationære (faktisk stagflationære). Det kobler han så med nedenstående graf, der viser, at historisk (siden 1950) har aktiemarkedet ofte taget en længere pause efter en 20%’s nedtur og efterfølgende optur.
 
Orange linie er den nuværende aktieudvikling i USA, mørke- og lyseblå linier er gennemsnitlige og median-udviklingen i 16 andre historiske perioder med 20% aktiefald og de lyseblå skygger er udfaldsrummene.
 

Konklusion

Får Trump styr på statsfinanserne og lavet en god aftale med Kina, fx. om at sænke toldsatserne mere end ventet, vil aktieopturen kunne fortsætte, selv om den allerede høje prisfastsættelse og de høje indtjeningsforventninger er markante bremser. Men går det ikke så vel er det mere kedelige aktiescenarier vi ser ind i.

Det er stadig primært privatinvestorer der køber massivt op i aktier, mens mange institutionelle investorer er mere forbeholdne – det sidste er faktisk positivt, for så kan de overraskes positivt og tvinges til at købe flere aktier.

Den globale opvarmning fortsætter og ser endda ud til at accelerere ☹

Der er ingen grund til at snakke om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader, vi er der allerede viser de nyeste globale temperaturdata og fortsætter udviklingen er vi på 2 grader i 2035.

Hovedparten af klimaforskerne ser endda tegn på en acceleration i tallene og en udvikling i den globale opvarmning langt værre end IPCC’s prognoser og flere af de ledende klimamodeller (se tabel nedenfor). 
 
Og ingen steder går udviklingen mere alarmerende hurtigt end i Arktis jf. den nyeste AMAP-rapport (se også nedenfor).

Konklusion

Udviklingen betyder, at store dele af kloden – fx. Indien – vil være noget nær umuligt at bo og arbejde i indenfor de næste 20-30 år (der er allerede 45-50 grafer i New Delhi i de her dage) og det ødelægger også jordkvalitet og høstudbytter.

Positivt for producenter af råvarer (nødvendige for den bæredygtige omstilling på trods af deres manglende bæredygtige udvinding), air-condition, robotter olign., men skidt for rigtig meget andet.
 
Herhjemme skal vi mest bekymrer os om AMOC-fænomenet jeg har omtalt flere gange tidligere, dvs. ændringer i Atlanterhavsstrømmene, så vi havner i et lille område, hvor det risikerer at blive mærkbart koldere og ikke varmere.

RÅDGIVNING
FOREDRAG
KONTAKT
LinkedIn
Twitter
Copyright © 2023 - Frank Hvid (Earlybird Research & Education)
 
Ønsker du ikke længere at modtage disse mails? Unsubscribe.
Earlybird Research & Education Linkøpingvej 223 Roskilde, 4000
 
Vis denne email i din browser View in Your Browser