NATO og værdifællesskab med Europa: USA alene hjemme, Europa i to-frontskrig? Ny-imperialisme og ny Jalta-aftale med Xi og Putin?
Udtalelser og handlinger de seneste uger fra Trump, Vance og andre folk i den nye regering i USA gør det klart for Europa’s politiske midte/elite, at værdifællesskabet med USA er væk (for nu) og at vi ikke kan være sikre på USA’s opbakning ifølge NATO’s artikel 5.
Følelsen forstærkes kun af fredsforhandlinerne med Putin, udtalelserne om Zelenskiy og USA’s lidet attraktive tilbud til Ukraine om adgang til landets råstoffer.
|
|
Ian Bremmer, en af verdens mest anerkendte geopolitiske eksperter mener ligefrem Europa er havnet i en to-frontskrig mellem USA på den ene side og Rusland på den anden. For Vance’s tale i München viste, at Trump-regeringen direkte arbejder for at styrke det yderste højre i Europa.
|
|
Og en af verdens mest indflydelsesrige økonomer, Oliver Blanchard, mener ligefrem Europa kan blive et nyt centrum for en forsamling af lande af villige, der tror på en liberal regelbaseret verdensorden, hvor man også bekæmper den globale opvarmning m.m.
|
|
Nogle eksperter henviser også til Stephen Walt’s klassiker om opbygning af alliancer, der kom frem med tesen om, at alliancer ikke formes for at skabe en magtbalance, men udfra et trussels-balancerings-synspunkt.
Derfor vil en ikke-venlig supermagt hurtigt udfordres af, at andre lande samler sig i nye alliancer for at gardere sig imod den truende supermagt, mens en venlig supermagt (USA efter 2. verdenskrig ifølge Walt) omvendt vil tiltrække følgere.
|
|
Risikoen for Europa er ifølge flere eksperter, at USA/Kina/Rusland laver en slags ny Jalta-aftale uden europæerne (se nedenfor), hvor de tre lande opdeler verden i forskellige interessesfære, en form for ny-imperialisme.
|
|
Resultatet er lige nu en hasteoprustning i Europa, der har siddet på hænderne alt for længe er stort set alle eksperter enige om. Især store lande som Spanien, Italien og Tyskland har i en længere periode brugt ufattelig lidt på militærudgifter og langt under NATO’s 2% mål.
|
|
Konklusion
Med mindre Trump laver en total omvendelse virker det til, som Ian Bremmer skriver, at EU i den kommende tid skal passe på både USA og Rusland.
Behovet for oprustning er massiv i Europa = større budgetunderskud = mere fiskal dominans, dvs. finanspolitikken bliver så løs at den overdøver pengepolitikken = højere generelt renteniveau. Især tyskerne har pengene til at bruge løs, mens især Frankrig og Italien vil argumentere for fælles udstedt gæld til at finansiere oprustningen.
Risikoen for USA er, at de isoleres på et tidspunkt hvor USA har det største behov nogensinde for at få finansieret deres enorme stats- og betalingsbalanceunderskud (se graf nedenfor) = øget risiko for en svagere dollar. En stor aftale med Kina kan være løsningen (se næste historie).
|
|
Straftold og handelskrig eller ej? Stor Trump-aftale med Kina på vej? Danske virksomheder også i farezonen
Et stort spørgsmål for verdensøkonomien, dansk økonomi og finansmarkederne er, om og i givet fald hvor meget Trump vil gennemføre af sine mange trusler om straftold på import. Eller er det blot forhandlingstaktik?
Gennemfører han store dele af truslerne er der bred enighed om at det er et alvorligt stagflationært chok til den globale økonomi og de berørte lande, dvs. det skader væksten og øger inflationen – men det vil også ramme USA selv (+0,5-1,2% på inflationen og -½-1½% på væksten, højeste tal hvis alt hvad han har truet med gennemføres).
|
|
Brugen af trusler er ikke gratis: Jo længere Trump bruger dem desto mere vil det påvirke væksten negativt pga. den forretningsmæssige usikkerhed de skaber. Øget usikkerhed = mindre forbrug og investeringer.
Trækker han derimod truslerne tilbage meget snart og der kommer ro på, er det til gengæld meget positivt for global vækst og aktiemarkederne især.
En løsning kunne være en stor aftale med Kina, som flere eksperter og Kina-kendere mener ikke er urealistisk, bl.a. Graham Allison og Henry Wang. De mener USA og Kina er så viklet ind i hinanden økonomisk, så de begge vil undgå en handelskonflikt og undgå at falde i Thukydids fælde (se illustration nedenfor).
Trump har faktisk også et relativt positivt syn på Xi (han talte overraskende ikke-negativt om ham under valgkampen) mener Allison.
|
|
Konklusion
De seneste ugers geopolitiske og handelsmæssige uro er begyndt at afspejle sig i aftagende optimisme i erhvervslivet rundt om i verden, så jo hurtigere en afklaring des bedre. Holder Trump fat i de markante straftolde han har meldt ud vil det dog være meget negativt for især de globale aktiemarkeder, mens en USA-Kina-aftale omvendt vil være meget positivt.
Føromtalte Ian Bremmer er dybt uenig med Allison/Wang og tror de to stormagters interesser er for forskellige til en holdbar handelsaftale.
|
|
DOGE, Elon Musk, ”effektiviseringer”, immigration og et presset amerikansk landbrug
Den Elon Musk-styrede offentlige effektiveringsgruppe DOGE har også virkelig trukket overskrifter, mens der er mindre uro mht. udsmidning af immigranter:
- Musk påstår opståede besparelser på over 50 mia. USD, men Wall Street Journal får det kun til 2,5 mia. USD indtil videre
- Mange offentlige ansatte, især i Washington, har taget imod aftrædelsespakker og det fører allerede til stigende ugentlige ledighedstal i hovedstaden og kraftigt faldende huspriser
- Topøkonom Torsten Sløk minder om, at mange af fyringerne og nedskæringerne rammer jobs og omsætning med en effekt på 2-3 gange besparelserne og nogle gange endnu mere svarende til et jobtab på 1 mio. i USA
- Der er stigende uro i USA’s landbrug pga. risikoen for handelskrig med deres største eksportmarkeder og udsmidningen af immigranter, der er billig arbejdskraft og afgørende for malkning, frugtplukning m.m.
|
|
Konklusion
Torsten Sløk er en af de mest vækstoptimistiske USA-økonomer, men han advarer nu om markant vækstopbremsning i år. Dels som følge af besparelserne og de følgevirkninger de får i den private sektor, når kontrakter opsiges på stribe. Dels pga. den politiske og geopolitisk uro.
Musk/Trump overvejer dog som modtræk at udbetale en stor del af DOGE-besparelserne til amerikanerne.
|
|
Trump-retssager nærmer sig Højesteret – kan give ham kontrollen over centralbanken
Det fyger med retssager mellem Trump-regeringen og alle mulige styrelser, fyrede ansatte, fagforeninger m.m. som følge af dels DOGE-besparelserne, dels nogle præsidentielle dekreter, bl.a. om at overtage styringen af flere uafhængige styrelser.
Sidstnævnte holder mange juridiske eksperter øje med, fordi det vil øge præsidentens magtbeføjelser – ifølge nogle eksperter også over centralbanken (Federal Reserve).
|
|
Konklusion
Trumps ovenstående udtalelser, billeder af ham med en kongekrone og de forestående retssager om magten over de uafhængige styrelser, bl.a. centralbanken, holder investorerne meget øje med. For svækkes centralbankens uafhængighed vil det være meget dollar-negativt.
|
|
Trump’s approval ratings er hastigt på vej ned, men primært pga. flere utilfredse
Det fyger med retssager mellem Trump-regeringen og alle mulige styrelser, fyrede ansatte, fagforeninger m.m. som følge af dels DOGE-besparelserne, dels nogle præsidentielle dekreter, bl.a. om at overtage styringen af flere uafhængige styrelser.
Sidstnævnte holder mange juridiske eksperter øje med, fordi det vil øge præsidentens magtbeføjelser – ifølge nogle eksperter også over centralbanken (Federal Reserve).
|
|
Konklusion
Interessant om den negative trend i holdningen til Trump fortsætter efter de seneste ugers begivenheder mht. Ukraine og DOGE? Og hvis den gør, om det ændrer Trumps politik eller kritikken af ham i det republikanske parti?
|
|
Verdensøkonomien: Svaghedstegn fra USA, gode tegn fra Japan, beskeden vækst i Europa
Mit i al Trump-halløjet er der kommet en lang række makrotal. På vækstsiden er indtrykkket:
- USA: Flere data viser svaghedstegn her i 1. kvartal - faldende detailsalg, svagere konjunkturbarometre, rekordmange fyringer (se graf nedenfor med job cuts tracker), men dog stadig positiv vækst
- Europa: Konjunkturbarometre tyder på svag positiv vækst i dette kvartal med lille fremgang i Tyskland, meget svagt Frankrig og pæn fremgang i resten af EU
- Japan: Økonomien voksede 2,8% i 4. kvartal mod forventet kun 1% pga. især stærkere eksport, ok gang i erhvervsinvesteringerne og svagt privatforbrug. Japansk erhvervsliv melder om fortsat fremgang her i begyndelsen af 2025
- Indien: Der er tegn på stærkere vækst her i 1. kvartal efter en opbremsning i 2. halvår af 2024, men også fortsat udfordringer med inflationspres
|
|
Konklusion
Interessant om den negative trend i holdningen til Trump fortsætter efter de seneste ugers begivenheder mht. Ukraine og DOGE? Og hvis den gør, om det ændrer Trumps politik eller kritikken af ham i det republikanske parti?
|
|
Finansmarkederne: Tager det ikke helt så roligt længere, men masser af nye tendenser
Finansmarkederne har taget hele den geopolitiske virak overraskende roligt, men der er nogle begyndende tegn på lidt uro. Samtidig er der sket nogle skift i vindere og tabere på det seneste:
- Obligationer: Stabilt. Investorerne kan ikke greje lige nu om renterne skal op pga. ok vækst og risikoen for højere toldsatser og dermed inflation. Eller ned pga. en forestående vækstopbremsning
- Virksomhedsobligationer: Meget uvant har markedet ikke reageret på den stigende politiske risiko, så merrenten ift. statsobligationer (også kaldet risikopræmien) er fortsat rekordlav (se graf nedenfor), dvs. markedet er priset til at der ikke komme dårlige nyheder
|
|
- Aktier: Positiv stemning indtil slutningen af sidste uge. Samtidig er der nye vinder-temaer: Defensive aktier, Valueaktier, Europa, Kina – og især deres tech-aktier er gået amok – Japan, mineselskaber, banker m.m. Omvendt halter USA og de store tech-aktier lidt efter
- Råvarer: Generelt stigende priser, især på ædelmetaller som guld og sølv, men også kobber, naturgas, udvalgte landbrugsvarer m.m.
- Valuta: Yen’en er i stærk opgang, dollaren viser svaghedstegn
De defensive aktier (også kaldet minimum volatilitet i tabellen nedenfor) er begyndt at klare sig bedre. Det samme med value-aktierne.
|
|
2025 har indtil videre været karakteriseret af negative aktieafkast mandag og fredag (svarende til hhv. -42% og -86% hvis omregnet til årsbasis) og positive afkast midt på ugen.
|
|
Kinesiske aktier og især techaktier stiger kraftigt og slår amerikanske tech-aktier markant, bl.a. efter sagen om den billigt udviklede AI-model Deepseek (og andre kinesiske modeller) og efter at præsident Xi deltog i et møde, hvor ellers uglesete tech-boss Jack Ma også var med.
Mødet ses som et signal til markedet om, at hård regulering af den kinesiske techsektor er et overstået kapitel og at Kina har brug for sine techselskaber.
|
|
Risikoen for en USA-Europa handelskrig og udsigten til mere ekspansiv finanspolitik i Europa øger også investorernes interesse for de mindre og mellemstore europæiske aktier, der mest tjener deres penge på det europæiske hjemmemarked.
|
|
Det skaber noget nervøsitet og bekymring, at verdens nok mest berømte aktieinvestor, Warren Buffet, har rekordmange penge stående i banken eller i obligationer, fordi han ikke kan finde nok interessante aktieinvesteringer.
|
|
I en ny undersøgelse siger hele 80% af de adspurgte globale investorer, at amerikanske aktier er overvurderede. Det forklarer måske, hvorfor de nu sætter flere penge i aktier udenfor USA?
Omvendt så har et pænt flertal i efterhånden mange år syntes, at amerikanske aktier er overvurderede og alligevel har amerikanske aktier givet de højeste afkast. Det siger noget om, hvor svært det er at vurdere, om noget er over- eller undervurderet. Og at værdiansættelsen sjældent er afgørende for udviklingen på aktiemarkedet på kortere sigt (under 3 år).
|
|
Guldprisen slå dagligt nye rekorder og nu kommer sølvprisen efterhånden også med. Mineselskabernes omkostninger stiger, men ikke i nær samme grad som prisen på fx. guld, så overskudsgraderne i selskaberne vokser flot for tiden.
|
|
Konklusion
De fleste såkaldte ”Trump”-trades der steg kraftigt efter hans valgsejr i november halter nu efter og andre investeringer klarer sig bedre. Dollaren viser også svaghedstegn, så samlet set stemmer investorerne med fødderne og det er væk fra Trump.
Tendenserne er dog endnu små, men det kan meget vel være starten på nogle større trend-skift på markederne vi ser i de her uger. To be continued....
|
|
Copyright © 2023 - Frank Hvid (Earlybird Research & Education)
Ønsker du ikke længere at modtage disse mails? Unsubscribe.Earlybird Research & Education Linkøpingvej 223 Roskilde, 4000
|
|
|
|
|