Konklusion
Hvis de data virkelig passer – og det har jeg ingen grund til at betvivle (kilde: Chris Murphy fra kvant-finanshuset Susquehanna Financial Group) – så er det altså ekstremt profitabelt at købe en indeksfond på S&P500 kl. 15.59 og sælge den på åbningen kl. 9.30 næste morgen. Og så gentage det kl. 15.59 næste dag osv. Tanker og kommentarer modtages gerne. Jeg er meget overrasket for at sige det mildt og har svært ved at tro, at det virkelig kan passe.
|
|
USA-vækstbilledet er stadig lidt forvirrende, men mest peger på ok vækst, lille inflations-advarsel
Vækst- og jobdata fra USA peger fortsat i nogle forskellige retninger:
- Fed’s beige book er Fed’s egen undersøgelse af aktiviteten forskellige steder i USA og ordvalget er meget moderat indikerende lav/moderat vækst.
- Fed’s afdeling i Atlanta har deres berømte BNP-model og den siger lige nu buldrende 3,3% vækst i Q424 (se første graf nedenfor), langt over konsensus blandt Wall Street-økonomer.
- Jobrapporten i fredags viste ok jobvækst i november når alle orkaner og ophørte strejker fra oktober m.m. er taget i betragtning (se anden graf nedenfor), men også lidt højere lønstigninger (tredje graf nedenfor).
|
|
Pessimister fremhæver at ledigheden steg. Men antal fyringer som % af antallet i beskæftigelse er fortsat tæt på historisk lavt med 1,07% (se graf nedenfor), så ledigheden stiger tilsyneladende ikke pga. flere fyringer, men pga. den ekstremt høje immigration, der i de sidste tre år har været en hovedårsag til væksten i arbejdsstyrken på 2,6-3,3 mio. (se nr. 2 graf nedenfor).
|
|
Konklusion
De fleste vækstdata tyder på ganske ok vækst lige nu i USA, så recessionsfrygten er næsten forduftet. Tallene taler lige nu for at Fed kun sænker renten en anelse mere. Enkelte finanshuse taler ligefrem om, at der ikke kommer flere, men de er i mindretal.
De lidt tiltagende lønstigninger er en lille inflations-advarsel og risiko for, at inflationen ikke falder det sidste stykke ned mod 2%. Men flere Fed-direktørers taler tyder også på, at 3% anses som ok, hvilket er fint for aktier, men ikke obligationer.
Fokus fremadrettet er stadig på, om antal fyringer tager til. Og så skal der holdes øje med bolig-/ejendomsmarkedet, hvor priserne er rekordhøje, de lange boligrenter oppe på 7% igen, der er tæt på rekordmange nybyggede huse til salg (se graf nedenfor) og udbuddet af ejendomme til salg stiger, især i Florida og Texas. Og så rammes stadigt flere boligejere med stor forsinkelse af de højere renter i 2025 (se anden graf nedenfor, der viser at andelen af dem med over 6% i boligrente stiger hastigt).
|
|
Markant politikudmelding fra Kina for at holde væksten oppe og undgå deflation
Regeringen i Beijing meddelte for få dage siden, at det er tid til en mere proaktiv (dvs. lempeligere) finans- og pengepolitik for især at understøtte privatforbruget og at man for første gang i 14 år vil operere med en ”moderately loose” pengepolitik (se tabel nedenfor). Årsagen er lav inflation på kun 0,2% og forsatte vækstudfordringer og så forberedelse til mere uro og potentielt pres på eksporten pga. Trump 2.0 efter 20. januar 2025.
|
|
Konklusion
Aktiemarkedet tog meget positivt imod udmeldingerne og udsigterne til både lave renter og løsere finanspolitik. Kinesiske aktier og vestlige selskaber med eksponering til Kina steg kraftigt og det samme gjorde mange råvarepriser.
Investeringsmæssigt er Kina ved at bevæge sig fra, at alt er negativt til et mere neutralt nyhedsflow. Men det er nok til at rykke de mange Kina-negative investorer en anelse og dermed kurserne lidt opad. Indien - se nedenfor - er lidt i den modsatte situation lige nu.
|
|
Tre-dobbelt indisk økonomisk chok, indiske aktier viser svaghedstegn
Indiens 3. kvt. BNP overraskede markant negativt med en vækst på 5,4% mod forventet 6,5-7,0%, især pga. svagt privatforbrug, lavere indtjening i virksomhederne og lave lønstigninger og svagere offentligt forbrug.
Flere økonomer har efterfølgende nedjusteret deres vækstskøn for Indien, mens andre fastholder troen på en acceleration i væksten de næste 6 måneder pga. lempeligere finanspolitik og en god høst.
|
|
Samtidig overraskede inflationen også markant negativ, da den steg til 6,2% i oktober fra under 4% i sommer og over centralbanken RBI’s max. tolerance på 6%. Derfor fastholdt RBI også renten uændret på 6,5% ved sit rentemøde i sidste uge med stemmerne 4-2.
Efter rentemødet kom så det tredje økonomiske chok på kort tid: Centralbankchefen Das, den lidt bidske inflations-høg, der er blevet meget kritiseret af regeringsministre for ikke at sænke renten, blev fyret af Modi-regeringen. Istedet indsatte de den forventeligt mere medgørlige embedsmand Sanjay Malhotra som ny chef.
|
|
Konklusion
Makrodata fra Indien har pludselig udviklet sig mindre positivt på et tidspunkt hvor prisfastsættelsen af indiske aktier var helt i top med en P/E på tæt på 25x. Samtidig har mange indiske selskaber leveret skuffende regnskaber.
Derfor er den kraftige optur for indiske aktier pga. rekordhøj indtjeningsvækst de seneste 15 år (se graf nr. 2 nedenfor) også gået i bakgear på det seneste og kinesiske aktier er begyndt at klare sig bedre, bl.a. fordi de handler med en klækkelig rabat (se graf nedenfor hvor Bloomberg åbenbart ikke kan %-regning).
Ny centralbankchef er negativt fordi det er tydeligt tegn på mindre centralbank-uafhængighed fra regeringen, men det øger forventningen til snarlige rentesænk-ninger, hvilket heller ikke er specielt positivt så længe inflationen ikke er under kontrol.
|
|
Interessante udviklinger i Tyskland: Bundesbank anbefaler at bruge flere penge
To interessante udviklinger i Tyskland, der er ramt af en stagnerende økonomi og en kriseramt industri (industriproduktionen er faldet over 17%):
- Joachim Nagel, topchef i den tyske centralbank Bundesbank, anbefaler politikerne i Tyskland at lempe landets rigide gældsregler og øge de offentlige investeringer i forsvar og kritisk infrastruktur, altså mere ekspansiv finanspolitik
- CDU/CSU, der med 99,9% sandsynlighed bliver det ledende regeringsparti efter valget i februar, foreslår at genstarte landets atomkraftværker. Nedlukningen af værkerne har medvirket til skyhøje energipriser, der har medvirket til den økonomiske nedtur.
|
|
Konklusion
Fornuftig og rigtig positiv udmelding fra Bundesbank. Jo mere Tyskland øger sine offentlige investeringer des mindre pres på ECB for at sænke renten og desto mere positiv for euroen. På et tidspunkt hvor synet på Europa og europæisk økonomi er i bund (se graf nedenfor der viser hvordan økonomer nedjusterer deres forventninger til Europas vækst i 2025 og opjusterer for USA) kan det her være med til at vende stemningen.
Også interessant mht. evt. genstart af atomkraftværker. Hvis det kan presse energipriserne ned vil det også være et kærkomment boost til tysk og europæisk økonomi. De store forsyningselskaber lyder dog ikke så positive mht. en genstart, men kan være deres forsøg på at presse flere penge ud af politikerne.
|
|
Aktiestrateger har totalt undervurderet opturen i år, men er rimeligt positive for 2025
Aktiestrategerne i de store finanshuse i USA har været alt for pessimistiske i år. Aktiemarkedet har givet 17,7% mere i afkast end aktiestrategerne i gennemsnit havde gættet på forhånd.
Mens aktieanalytikerne altid er for positive i deres fremtidsforventninger, så har aktiestrategerne historisk både været for negative og for positive (se søjler nedenfor). De store røvture forudser de dog aldrig.
|
|
For 2025 er aktiestrategerne dog ret optimistiske og forudser i gennemsnit en stigning på 10% for det amerikanske aktiemarked.
|
|
Konklusion
Ved indgangen til 2024 var mange investorer og aktiestrateger lidt forbeholdne, men det er ikke tilfældet her på vej mod 2025. Nu hersker optimismen så voldsomt, at selv en af de største optimister, Ed Yardeni, forudser lidt modvind til aktier i det nye år.
|
|
Derfor får vi ikke et brølende og langt 2020’er-aktieopsving ifølge The Leuthold Group
Yardeni ser dog fortsat et stigende marked på længere sigt frem mod 2030 og 2035. Nedenstående graf fra The Leuthold Group argumenterer imod Yardeni og viser at langvarige bull-markeder med trecifrede stigninger i afkast kun er født ud af mærkbare recessioner som i 1980/81, 1990/91 og 2008/09. Og det mangler vi denne gang, for recessionen på rekordkorte to måneder i marts/april 2020 pga. corona tæller ikke.
Tiden vil vise, hvem der får ret.
|
|
Amerikansk exceptionalisme er baseret på bedre indtjening – men ikke kun det
Blackrock tror på amerikansk exceptionalisme, dvs. at amerikansk økonomi og aktiemarkedet, også i 2025 vil være langt stærkere end resten af verden. En af deres valide argumenter er, at de amerikanske selskaber har været langt dygtigere til at tjene penge jf. nedenstående graf. Til venstre ses aktiekurserne i USA overfor resten af verden og til højre er så udviklingen i indtjeningen, der har været langt højere i USA.
|
|
Konklusion
Blackrock har ret mht. exceptionalisme mht. indtjening, men glemmer lige at gøre opmærksom på forskellen i enheden på de to grafer: Amerikanske aktier er steget langt mere end indtjeningen => højere P/E = højere værdiansættelse => lavere langsigtede forventede afkast. Se også graf nedenfor fra The Leuthold Group vedr. relativ prisfastsættelse, der er høj for amerikanske aktier.
Begivenheder der rokker ved troen på amerikansk excpetionalisme vil virkelig kunne rokke markederne i 2025, både aktier, renter og valuta.
En opdukket risiko for amerikanske aktier er selvfølgelig Kina, hvorfra stadigt flere amerikanske selskabers indtjening skuffer pga. øget økonomisk nationalisme (se bl.a. seneste skuffende lave kinesiske importtal). Kinesiske tilbageslag på techgiganter som Nvidia i denne uge er også et eksempel.
|
|
Hvis dollaren følger udviklingen under Trump 1.0 skal den snart falde
Dollaren er styrket efter Trumps valgsejr 5. november (se den handelsvægtede dollar i grafen nedenfor) og følger fuldkommen udviklingen fra hans første valgsejr i 2016.
Trump er ikke interesseret i en stærk dollar, tværtimod, og det var han heller ikke i 2017, hvilket han indikerede med sin udtalelse i januar 2017 om at ”the dollar is too strong”. Derefter tog dollaren et pænt dyk.
|
|
Konklusion
Hvis Trump følger samme manus igen er dollaren tæt på en top for nu, hvilket vil være en stor lettelse for bl.a. Emerging Markets aktiver, især EM obligationer.
|
|
|
|
|