Logo
Dit ugentlige input om verdensøkonomien, finansmarkederne, megatrends m.m.
Tak fordi du læser med

Nyhedsbrev #28 - 2024

I en verden fyldt med dårlige nyheder og ulykker og krig og klimakrise bød ugen her på flere positive nyheder på få dage end jeg kan huske meget længe. Så derfor dette korte nyhedsbrev og et par få grafer at glæde sig over og gå på weekend på. Andre historier og grafer med dårligt nyt må vente til næste uge (gældsproblemerne i Frankrig, nye smartphones der eroderer vores tillid til hinaden, krigen i Mellemøsten, boligbobler, klima m.m.).

God weekend 😊
/Frank
 
Positive nyheder:
 
  • Kina signalerer både løsere penge- og finanspolitik for at støtte økonomien, ejendomsmarkedet og aktiemarkedet. Xi stod selv i spidsen for det ene vigtige møde
  • Saudi Arabien vil – tilsyneladende – eksperter er lidt uenige om fortolkningen, øge sin olieproduktion for at genvinde tabte markedsandele => lavere oliepris, lavere inflation, større chance for at Harris vinder over Trump
  • Udmelding fra Micron og pæne eksport-væksttal i Asien fra bl.a. Taiwan tyder godt for væksten i tech-sektoren i det her efterår
  • USA’s BNP justeres markant op for årene 2021-2023 => produktiviteten, indkomsterne og opsparing er højere end tidligere ventet = forbrugerne er mere robuste end vi troede (men stadig stor ulighed mellem rigeste og fattigste)
  • Inflationen i Frankrig og Spanien falder mere end ventet i september => giver håb om lavere euro-inflation og flere rentesænkninger fra ECB
  • Til sidst: AI der kan løse alle problemer

Inden graferne en reklame for mit kursus den 21-22. november om makroøkonomi og de finansielle markeder, der bl.a. kommer ind på den nuværende globale statsgældsbølge, den tredje i 200 år, vigtige makronøgletal og deres mange faldgruber når de skal fortolkes, aktivklassernes opførsel over de sidste 100-200 år, overgangen til ny form for kapitalisme og effekten af AI/kunstig intelligens, makroscenarier for de kommende 4-5 år o.m.m.
Link til kursusbeskrivelse

1. Kina-fest og skal vi stole på Xi?

Kinesiske aktier er steget kraftig i denne uge efter flere runder af politikudmeldinger om lempeligere penge- og finanspolitik for at stimulere kinesisk økonomi. Det store spørgsmål til vestlige investorer: Skal vi stole på at Xi gør det rigtige og købe op i totalt udbombede og billige kinesiske aktier og sælge ud af de historisk dyre amerikanske aktier?

Masser af råvarepriser stryger også i vejret på de kinesiske nyheder, så også her har investorerne noget at tænke over? Jeg er med på begge og skal passe på at eksponeringen ikke bliver for stor, for de to investeringer  har en høj korrelation lige nu.
 
Spørgsmålet om kinesiske overfor amerikanske aktier handler også om væksten i Kina kan veskles til noget indtjeningsvækst i virksomhederne. Som grafen nedenfor tydeligt viser, så er det lykkedes rigtig dårligt de sidste 15 år, mens det omvendt er gået mere end fremragende i USA. Hvis ikke det billede ændres, så bliver aktiefesten ude østpå en lynkineser, der hurtigt fuser ud (ok det var en rigtig Generation X/boomer-formulering). 
 

2. Saudi-Arabien, olie og super-Guldlok

Hvis historien holder omkring Saudi Arabien og det øger udbuddet af olie og presser oliepriserne ned, så er det rigtig positivt for både vækst og inflation globalt – et super-”Guldlok”-chok.  

3. Gode tech-tegn

Udmeldingerne fra bl.a. Micron og de seneste flotte eksport-tal fra Asien, bl.a. tech-tunge Taiwan, tyder godt for aktiviteten i den globale tech-sektor. Spørgsmålet er dog stadig om virksomheder og forbrugere vil betale højere priser for en del af slutprodukterne – også selv om de promoveres med nye AI-features? 
 

4. Gode nyheder for vores boliglån

Markant lavere end ventet inflation i Frankrig og Spanien her i september er positivt for især obligationsmarkedet og vores flexlån fordi det øger sandsynligheden for at ECB sænker renten mere end ventet i den kommende tid.

5. Gode USA-nyheder

Der har været en bekymrende diskrepans mellem to vækstmål i USA, BNP og GDI, hvilket ofte er sket op til en recession. Men med nye og højere BNP-tal for 2021-2023 er forskellen næsten væk. Og samtidig er husholdningernes bekymrende lave opsparingkvote revideret op. Positivt! 

RÅDGIVNING
FOREDRAG
KONTAKT
LinkedIn
Twitter
Copyright © 2023 - Frank Hvid (Earlybird Research & Education)
 
Ønsker du ikke længere at modtage disse mails? Unsubscribe.
Earlybird Research & Education Linkøpingvej 223 Roskilde, 4000
 
Vis denne email i din browser View in Your Browser