Logo
Dit ugentlige input om verdensøkonomien, finansmarkederne, megatrends m.m.
Tak fordi du læser med

Nyhedsbrev #27 - 2024

Nyhedsbrevet røg ind i tekniske problemer, så en masse lækre grafer har hobet sig op, for verdenen står jo ikke stille. Her er en første sending og håber tiden tillader en anden runde snarest. God læsning.
 
/Frank
 
Historier:

  1. Rigtig dårlige jobindikatorer for Europa åbner for endnu lavere ECB-renter.

  2. Powell indrømmer, at han ikke aner, hvor det nye naturlige niveau for renterne er.

  3. Aktie- og obligationsmarkedet er på kollisionskurs: Priser hvert deres makroscenarie.

  4. Der er god grund til at holde mere øje med kinesisk økonomi: Ejendomspriserne dykker kraftigt og usikkert om nye hjælpepakker annonceret i dag vil stabilisere udviklingen.

  5. Bank of Japan ser positivt på japansk økonom og for første gang i årtier ser de ud til at få højere inflation end os i Vesten.

  6. USA’s økonomi er en gåde med stærke og svage vækstindikatorer på samme tid – stor diskussion om inflationen er på vej op igen efter nye konjunturbarometre viser prispres.

  7. USA står igen-igen i en ejendomsboble og derfor hjælper lidt lavere renter ikke på købelysten, men nu begynder priserne at falde og det er godt.

  8. Efter farvel til den konservative klovnebus har Keir Starmer i UK på rekordtid alligevel formået at formøble vælgernes opbakning – de vil ikke ha’ besparelser. Nu kommer turen til Macron i Frankrig, der mangler penge.

  9. Aktieopturen breder sig ud, interessante stigninger i Asien, insider-interesse i biotech og energi og nu rører flere råvarepriser også på sig, mens uran bliver en del af AI-opturen.

1.Rentemødet i USA, Powell’s indrømmelse, aktier og danske boligrenter og nu kommer fyringerne i Europa (Ny graf!!!) 

Min seneste klumme i Politiken handlede om rentenedsættelsen i USA og betydningen for verdensøkonomien, dansk økonomi og renter og aktier. 

Det mest interessante fra rentemødet i USA var, at centralbankchef Powell indrømmede på pressemødet bagefter, at de ingen anelse har om, hvad et normalt renteniveau er i de her år (deres gæt er 2,9% for den korte rente) fordi et af største makroøkonomiske teoretiske begreber, r* eller ligevægtsrenten (= renten der sikrer en stabil økonomi), ingen mening giver. Enig!! Fed’s folk gætter på den er et sted mellem 2½% og 4½%!!!
Link til artiklen
En pointe i klummen er også, at der allerede er indregnet så mange yderligere rentenedsættelser i USA, at der skal rigtig dårlige væksttal fra USA til at presse renten mere ned herfra. 

Helt nye og meget svage konjunkturbarometre for september fra europæisk erhvervsliv, hvor bl.a. jobindeksene går helt i gulvet og især i Tyskland (= nu kommer fyringerne) får dog renterne i Europa og Danmark til at falde fordi dataene åbner for at få ECB markant mere på banen med rentenedsættelser. Virkelig sløje tal.

2. Vækst overtrumfer renter

En pointe i artiklen jeg har nævnt flere gange før i nyhedsbrevet her og baseret på historiske erfaringer (se grafen nedenfor):
  • Rentenedsættelser og blød økonomisk landing => aktiefest (som i fx. 1995, 1998).

  • Rentenedsættelser men recession alligevel => aktienedtur, stort rentefald (fx. 2001, 2007).

3. Aktier og obligationer på kollisionskurs

Interessant (grafen nedenfor er lidt nørdet, beklager): Den amerikanske centralbank (Fed) sænker meget sjældent sin rente (mørkeblå linie) i perioder hvor virksomhedernes indtjening (EPS = earnings per share) stiger, fordi så er der jo opsving og ikke brug for lavere renter. Men det er netop hvad obligations- og aktiemarkedet forventer kommer til at ske de næste 18 måneder = stor risiko for, at én af dem er forkert på den.

4. Alle tror på ”Guldlok”

 8 ud af 10 investorer tror på blød landing = guldlok-scenariet = det bedste for aktier, private equity, kreditobligationer, private debt og ejendomsmarkederne.  Ville være bedre for markederne, hvis de var meget mere forbeholdne og kunne overraskes positivt. Bliver svært nu.

5. Alvorlig Kina-nedtur, men liv i store tech-aktier

Måske skal vi holde mere øje med kinesisk end amerikansk økonomi i de kommende måneder i jagten på en recession? Ejendomspriserne i Kina fortsatte deres styrtdyk i august.
 
Er rimeligt alvorligt, når kinesiske husholdningers vigtigste aktiv netop er ejendomme. Negative formueeffekter er noget af det der historisk har knækket mange økonomier, bl.a. dansk økonomi 1986-93 og efter finanskrisen.
 
 
Den nye statistik for ungdomsarbejdsløshed tog et hop op i august til 18,8% fra 17,1% i juli og 13,2% i juni, mens den samlede ledighed steg til 5,3% i august fra 5,2% i juli.
 
En svag indenlandsk økonomi gør at begejstringen for kinesiske aktier fortsat er noget afmålt. Flere kendte hedgefonde viser dog øget interesse for de større kinesiske platform-selskaber/big-tech. Fx. Alibaba nedenfor, der ligger i højeste kurs i et år, men stadig 70% under toppen i 2022.
 
Hvis man tør købe trods øget geopolitisk ballade m.m. får man adgang til frit cash flow til kun 1/3 af prisen på US big-tech’s cash flow. Kan godt forstå de hedgefonde er fristede.   
Aller seneste udvikling: Kinas centralbank PBOC annoncerede i nat en række tiltag for at booste økonomien og stabilisere ejendomsmarkedet, bl.a. lavere renter, lempeligere krav for at købe bolig nr. 2, adgang til likviditet i centralbanken til at opkøbe aktier m.m. Har skabt en aktiefest på +3-4% i Kina.
 
Det er en hjælp, men at gøre det billigere at låne når gælden allerede er høj er ikke det der er mest brug for i Kina for at stabilisere ejendomsmarkedet, økonomien og i sidste ende aktiemarkedet. Der er flere ubrugte midler i flere redningsfonde.
 
Der er brug for mere efterspørgsel. Men bedre end ingenting og har også sat fut i prisen på flere råvarer og europæiske aktier med stor Kina-eksponering. Og der skal ikke meget til at rykke den udprægede Kina-pessimisme.

6. Privatforbruget i Japan holder opsvinget i gang

Negative formueeffekte er noget japanerne ved noget om – det tog dem årtier at komme sig ovenpå de massiv bobler i yen’en, aktier og ejendomspriser i 1989/90. 

Lige nu kører det til gengæld bedre derude og der er positive toner fra den japanske centralbank om vækst, indkomster og privatforbrug. Og signaler om flere renteforhøjelser, men ikke noget med at skynde sig (af frygt for endnu stærkere yen). Men risikoen/muligheden for en stærkere yen synes ganske høj.

 

7. Gådefulde USA og har Fed et inflationsproblem?

USA’s økonomi har overtaget Japans mangeårige rolle som den gådefulde økonomi: I USA siger en del makrotal, at det stadig går ok og de allerførste signaler for her i september bekræfter det indtryk (se konjunkturbarometeret nedenfor). 

 

Samtidig give meldinger om højere prispres i både industrien og servicesektoren anledning til ny snak, om inflationen begynder at tage til igen. Flere fornuftige finanshuse har en begyndende stigning i inflation i deres prognose. Omvendt forlyder det, at huslejerne nationalt er hastigt på vej ned, hvilket harr en kæmpe disinflationær effekt når det slår igennem.

8. Ejendoms-boble i USA, ejendomspriserne falder nu i USA fra en høj top, i Texas styrtdykker de

 De lange boligrenter i USA er dykket kraftigt fra næsten 8% og tæt på nu 6%. Alligevel er antal låneansøgninger om boliglån fortsat næsten rekordlavt. Køberne strejker pga. de enormt høje ejendomspriser, der sammen med de seneste års højere renter har gjort det dyrere end nogensinde at købe hus, især som førstegangskøber. 
 
Reaktionen kommer nu, priserne falder nu flere steder, i august i 25 ud af 28 storbyer og det er positivt, men niveauet er stadig historisk højt (se graf med Nashville). I Texas går det rimeligt stærkt nedad i Austin (se nedenfor).

 

9. Labour allerede i modvind i UK

Labour’s Keir Starmer har fået en historisk dårlig start som premierminister i UK. Er på kun 70 dage røget under 30% i opbakning, en solid rekord med langt op til nr. 2, John Major i 1993. Ekstra imponerende når Starmer følger efter en historisk upopulær konservativ klovnebus. 

Sådan går det når man bl.a. vil stramme finanspolitikken og få mere styr på statsfinanserne og det rammer folks pengepung. Politikere i andre lande følger nøje med. Opmuntrer dem ikke ligefrem til også at få styr på deres enorme statsunderskud. Forskellige skandaler, bl.a. mht. partistøtte fra rigmænd m.m. hjælper heller ikke på populariteten.

Hold øje med Frankrig og Macron, som virkelig er presset af et stort underskud – i opgangstider. Deres rentespænd til Tyskland stiger.

 

Billede

10. Bredere opgang i aktier og råvarepriser, pæne stigninger i Asien, uran nu en del af AI-historien

Siden midten af juli er aktieopturen globalt blevet markant bredere og ikke kun drevet af Magnificent-7. Meget positivt. Nedenfor data for enkeltaktiers performance i USA. 

 

 
Michael Brush, Yardeni Research’s ekspert i insiders aktivitet mht. køb og salg af aktier i de selskaber de arbejder i, ser interessante køb indenfor Energi og biotech, to sektorer der ikke rigtig har været med på opturen (biotech lidt, energi slet ikke). Med mere ballade i Mellemøsten og Kinas nye stimulanser vil der typisk komme med fokus på olie & gas-aktierne og energipriserne.
 
Tech-giganterne har brug for mere energi end nogensinde til deres AI-satsninger og de vender sig nu mod atomkraft. Bl.a. med Microsofts aftale med Constellation Energy. Amazon, Oracle og Alphabet er også på vej med initiativer. Knytter pludselig uran til hele AI-opturs-temaet. Eneste men: Synes der kommer stadigt flere ekspertrapporter om solcellers fremmarch som klart mest rentable energiform – også ift. atomkraft - og løsninger til ”baseload”-effekten. 
Interessante aktiestigninger ses også i Asien, hvor Indien stadig er den store vinder, men bl.a. Indonesien, Malaysia og Phillipinerne også ser pæne stigninger. Udflytning af produktion fra Kina og muligheden for lempeligere pengepolitik efter Fed’s rentenedsættelse hjælper med.
Efter en længere periode med fald er flere råvarepriser - ud over de kraftigt stigende sølv- og guldpriser – også begyndt at stige: Naturgas, sukker, tømmer, kobber, hvede m.m. En del af forklaringen er den svagere dollar og nu også stimulanspakkerne i Kina.

RÅDGIVNING
FOREDRAG
KONTAKT
LinkedIn
Twitter
Copyright © 2023 - Frank Hvid (Earlybird Research & Education)
 
Ønsker du ikke længere at modtage disse mails? Unsubscribe.
Earlybird Research & Education Linkøpingvej 223 Roskilde, 4000
 
Vis denne email i din browser View in Your Browser