Dit ugentlige input om verdensøkonomien, finansmarkederne, megatrends m.m.
Nyhedsbrev #13 - 2024
Efter en lille pause er nyhedsbrevet klar igen med input denne gang om amerikansk økonomi, en smule om Europa, kinesiske aktier, naturgas, Warren Buffetts advarsel til aktieinvestorerne og nye nedslående tal om den globale fertilitetskrise. Og en imponerende video med Mick Jagger.
God læsning
/Frank
Historier i dette nyhedsbrev:
Måske er renterne toppet for nu.
Amerikansk økonomi viser i hvertfald nogle overraskende svaghedstegn.
Til gengæld er der gode nyheder om europæisk økonomi og især Sydeuropa.
Den ekstremt svage yen booster turismen i Japan, men holder japanerne hjemme.
Historier om stigende interesse for kinesiske aktier pibler frem og kinesiske aktier giver da også indiske aktier baghjul lige nu.
Imponeret over Apple’s rekordstore aktietilbagekøb? Så tag et kig på Alibaba, der koster under det halve.
Spændende udvikling i amerikansk naturgas og relaterede aktier.
Warren Buffett sender en alvorlig advarsel til aktieinvestorerne: Markedet er pivdyrt...
...og han er rædselsslagen over potentialet i AI.
Flere nye statistiker bekræfter den igangværende globale fertilitetskrise: Blandt 34-årige amerikanske kvinder er det nu mest normalt at have nul børn...
...og én af flere faktorer bag fertilitetskrisen er.......smartphones og SoMe’s.
70’erne er de nye 50’ere, eller er det 30’erne, når man ser Mick Jagger danse?
Måske er USA's økonomi ikke så stærk alligevel - gode nyheder for renterne
Amerikansk økonomi har overrasket utallige gange de seneste år, især ved at undgå en recession og siden efteråret er forventningerne til væksten i USA i 2024 øget markant fra 0,7% til 2,4% og det har presset renterne op.
De seneste ugers nøgletal har igen øget forvirringen.
Fredagens jobrapport synes at bekræfte “Guldlok”/”Blød landing”-scenariet, idet der nu skabes lidt færre nye jobs end for få måneder siden (se tabel nedenfor), men også at lønpresset er aftagende (kun 0,2% månedlig stigning og 3,9% på årsbasis, laveste i 3 år) og arbejdsløsheden steg en anelse fra 3,8% til 3,9%.
Men de seneste uger har også budt på stagflations—og recessions-agtige data. Først aftagende BNP-vækst og tiltagende inflation i 1. kvartal og nu konjunkturbarometrene for både servicesektoren og industrien, der begge faldt til under indeks 50 i april = tilbagegang og samtidig meldes der om højere indkøbs- og salgspriser, mens jobindeksene også faldt og indikerer fyringer (se graf nedenfor).
Forbrugernes optimisme tog et dyk i april og forskellen mellem deres vurdering af fremtiden ift situationen lige nu og her er så lav, som det typisk kun ses lige før en recession. De små- og mellemstore virksomheder melder også om markant tilbagegang og fyringer af ansatte, hvilket indikerer negative jobtal fra USA indenfor få måneder, hvis man kan tro på deres udmeldinger (se det såkaldte NFIB-indeks i grafen nedenfor).
Endelig er conference boards jobindikator baseret på forbrugernes udmeldinger om tilstanden på jobmarkedet begyndt at pege i retning af markant højere ledighed indenfor de næste 3-6 måneder.
Og husk på, i USA skal de nu pga. massiv immigration helt op og skabe 200,000 nye jobs om måneden for at undgå længere ledighedskøer.
Konklusion
Aktier og obligationer steg på de bløde jobtal i fredags og priser lige nu et eller andet sted mellem “Guldlok”-scenariet og “Inflationært boom”/Higher For Longer”-scenariet ind.
Men flere af sidste uges data øger tvivlen om amerikansk økonomis styrke og det er positivt for obligationer og har for nu sat en stopper for rentestigningerne. Det er lidt blandet men primært ok for aktier så længe der ikke kommer værre vækstindikatorer. Kraftigt faldende kvalitet i mange af dataene (fordi markant færre af de adspurgte besvarer dem end tidligere) lægger kun yderligere til usikkerheden.
Flere kommentatorer har bemærket prisen på 180 dollars for en skål nachos til Formel1-løbet i Miami i weekenden som udtryk for, at økonomien langt fra er på vej mod recession.
Jeg hælder mere til, at amerikansk økonomi er præget af en enorm og voksende ulighed, især målt på formuer, hvor den siden Obamas 2. periode er aftaget lidt målt på indkomster. Især “boomer”-generationen har scoret kassen de seneste år. Så ligesom Kina er en meget opdelt økonomi (se tidligere ugebreve), så er USA det også i stigende grad mellem de velstående og dem i bunden, der knokler for at overleve og har problemer med at betale deres huslejer (se nedenfor).
Gode vækst-tal for Europa med Spanien i spidsen, men EU’s industri har det svært
Makrodata fra Europa har generelt været bedre end ventet de seneste uger. BNP i Eurozonen steg pæne 0,3% i 1. kvartal, svarende til 1,3% annualiseret, efter et fald på 0,1% i 4. kvartal 2023.
Fremgangen synes fortsat her i 2. kvartal, idet det samlede konjunkturbarometer for erhvervslivet i Eurozonen tog et pænt hop fra indeks 50,3 i marts til indeks 51,7 i april, primært trukket af servicesektoren og især de sydeuropæiske lande med Spanien i spidsen. Men selv Tyskland er tilbage i positiv vækst. Europæisk industri melder dog fortsat om tilbagegang.
Samtidig var inflationen uændret 2,4% i april og kerneinflationen 2,7%.
Konklusion
Der er lave forventninger til makrosituationen i Europa i år, så dataene er pænere end de fleste forventer og forventningen er derfor, at ECB kan sænke renten om nogle måneder. Hvor meget de kan sænke renten er mere usikkert, for virksomheder i servicesektoren melder igen om behov for arbejdskraft og det kan øge lønpresset og gøre det sværere at få inflationen ned under 2% igen.
Svag yen booster turismen i Japan og holder japanerne hjemme
Den japanske yen (JPY) er de seneste år styrtdykket i værdi, bl.a. overfor dollaren (USD) fra lidt over kurs 100 i 2021 til nu omtrent kurs 160. Årsagen er bl.a. den store renteforskel mellem Japan og USA på godt 5%-point, der styrker USD og svækker JPY.
Den seneste uge har japanske myndigheder støtteopkøbt JPY for at bremse nedturen men de fleste er enige om det nytteløse i sådan en intervention så længe renteforskellen forbliver så enorm og den japanske pengepolitik så ekspansiv.
Den svage JPY støtter eksporten og har sat fuld fart i turismen i Japan, hvor antal besøgende nu er over niveauet før corona (se graf nedenfor). Til gengæld sætter det en bremse på japanernes rejselyst, fordi det er blevet så dyrt.
Konklusion
Japanske aktier har trods den svage JPY mistet deres stjernestatus blandt internationale investorer og er nu begyndt at halte efter markedet. I stedet sker der spændende ting med Emerging Markets aktier, især kinesiske aktier (se nedenfor).
Stigende interesse for kinesiske aktier hiver Emerging Markets op
Aktier fra Emerging Markets er samlet set steget pænt de seneste uger og brudt igennem til det højeste niveau i godt to år.
Opturen er bredt baseret (se grafen nedenfor).
Opturen er endda lidt stærkere end hvad vi lige nu oplever i amerikanske aktier (se graf nedenfor til venstre) og i globale aktier excl. USA (se graf nedenfor til højre), så Emerging Markets aktier relativt set oplever en lille optur efter flere års efterslæb.
Nedenstående graf fra Bank of America (der ikke lige har fået den seneste optur i Emerging Markets med) går 75 år tilbage og viser, at Emerging Markets aktier er på det laveste niveau overfor amerikanske aktier i 50 år. Undervejs har Emerging Markets aktier oplevet tre store opture og efterfølgende nedture i deres relative afkast ift. amerikanske aktier.
Det er især stigende kinesiske og fjernøstlige aktier, der er med til at hive Emerging Markets aktier op (Kina udgør 27% af indekset, Indien 18%, Taiwan 17%, Sydkorea 12%).
Kinesiske aktier har været et frasalgs-objekt for mange internationale investorer pga. en skidt kørende kinesisk økonomi, kommunistpartiets øgede indblanding i virksomhedernes drift og øgede geopolitiske gnidninger med Vesten, men nu meldes der om stigende interesse igen siger bl.a. storbankerne Goldman Sachs og UBS.
Flere investorer er begyndt igen at kigge på nogle af de bedst indtjenende kinesiske aktier og sammenligner med de amerikanske tech-giganter. Fx. køber Alibaba flere aktier tilbage end Apple, hvis aktiekurs lige er skudt i vejret på udmeldingen om et rekordstort tilbagekøbsprogram på 110 mia. USD (det opkøb er ikke med i tabellen nedenfor), samtidig med at den kinesiske gigant vokser sin toplinie (den falder hos Apple) og koster under det halve målt på diverse nøgletal.
Konklusion
På et tidspunkt hvor de amerikanske tech-giganter generelt har leveret solide 1. kvartals-regnskaber men fortsat handler til rimeligt høje nøgletal (se graf nedenfor), har internationale investorer været tiltrukket af billige profitable kinesiske aktier.
Nogle få måneder gør ingen trend, men at kinesiske aktier – som mange Emerging Markets-porteføljeforvaltere er undervægtet i - pludselig gør det bedre end indiske aktier – de flestes darling – giver lige pludseligt en del finanshuse nogle udfordringer med at være undervægtet Kina.
Warren Buffett’s kontantbeholdning er et advarselstegn til aktieinvestorerne
Oraklet fra Omaha, en af verdens rigeste mænd, var på sidste uges generalforsamling i Berkshire Hathaway ret ligefrem i sin advarsel om aktiemarkedernes høje prisfastsættelse her i 2024: Han har 189 mia. USD stående kontant som han ikke ville investere i aktier selv om renten han fik på dem var helt nede på 1% og ikke de nuværende attractive 5,4%.
Berkshire’s kontantbeholdning har historisk været en god advarselslampe for investorerne, især når den har været rekordhøj. Buffett og Berkshire har dog altid været lidt tidligt investeringskonservative og holdt på pengene under IT-boblen i 1990’erne, før finanskrisen i 00’erne og igen også inden corona i sen-10’erne.
Han var også utvetydig i sin advarsel omkring potentialet i AI: Masser af muligheder og masser af trusler og masser af udviklinger, der vil skabe massive samfundsmæssige problemer (lige som smartphones og SoMe’s).
Interessant signal fra prisen på naturgas i USA
Efter mange ugers stærk optur stod den på tilbagefald for en del råvarepriser i sidste uge som olie, guld og kobber. Til gengæld er flere nye råvarepriser, fx. på korn og naturgas, begyndt at vise tegn på optur.
Tavi Costa fra Crescat Capital er ekstremt positivt stemt overfor råvareinvesteringer og han bemærker, at futures-kurven på amerikansk naturgas er tæt på rekordstejl (kaldet contango), hvilket historisk ofte har været sammenfaldende med stigende priser på naturgas (og aktier relateret til naturgas). Interessant!
Nul børn er nu det mest normale for amerikanske kvinder i trediverne
En global fertilitetskrise fejer hen over jordkloden med hastigt faldende fødselstal i både Amerika, Europa og Asien.
Seneste iøjnefaldende statistik: For 34-årige amerikanske kvinder er det nu mest normalt at have nul børn, hvilket er gældende for over 1/3 af dem. 2/3 har altså stadig børn fordelt ud på hhv. 1, 2 eller 3 og derover.
Konklusion
Der er mange forskellige forklaringer på fertilitetskrisen. Men læg mærke til at den røde kurve accelererer opad efter 2012, hvilket er præcis det samme forskere bemærker med mange andre tendenser, som fx. depressioner, dårligere mentalt helbred i bredere forstand, ensomhed m.m. Årsag: Udbredelsen af smartphones og SoMe’s.
Så det er tilsyneladende en væsentlig faktor, hvilket bekræftes af svenske forskere, der finder frem til, at det især (men ikke kun) er kvinder med et mørkt syn på fremtiden, der vælger ikke at sætte børn i verden, hvilket er meget forståeligt. Og globalt er sortsynet blandt både mænd og kvinder især vokset de sidste 10-15 år pga.......smartphones og SoMe’s!
70’erne er de nye 50’ere – eller måske ligefrem 30’ere? Jeg ville i hvertfald godt danse sådan her som dengang 75-årige Mick Jagger gjorde, da jeg var i 30’erne.