Logo
Dit ugentlige input om verdensøkonomien, finansmarkederne, megatrends m.m.
Tak fordi du læser med

Nyhedsbrev #15 - 2025

Lige så meget man kan glæde sig over det bedre humør på finansmarkederne, lige så meget må man deprimeres over den fortsatte degenerering af USA til et tech-finans-kleptokratisk autokrati. Ugentligt er der eksempler på, hvordan tech-og kapitalfondsbosser, Trump-familien og folk omkring dem skovler penge ind i ren egeninteresse udenfor demokratisk kontrol, med tydelige interessekonflikter og insiderhandel og imod samfundets bedste.

Det sker åbenlyst – i denne uge er der nye tydelige tegn på insider-handel før vigtige politikudmeldinger fra Trump. Og uden konsekvenser for al kontrol er fjernet – for nu. Ligegyldigt om man politisk er enig eller uenig med Trump, kan man ikke synes det er ok.

Det kan heller ikke være godt for et samfund og dets finansielle system og omverdenens tiltro til det. Det interessante er, om det får betydning for prisfastsættelsen af amerikanske værdipapirer. Det ser vi allerede nogle tegn på i dollaren og renterne – se mere senere.

Link til video hvor Trump praler af venners indtjening på hans politikudmeldinger
Synes man verden lige nu styres for meget af egocentriske mænd uden nogen form for samfundssind og bliver nedtrykt over det, så har legendariske Jane Goodall et godt råd nedenfor. Det følger jeg selv – og det virker 😊. 

God læsning!

/Frank

Nordnet-klumme: Mere om det gode, lidt onde og grusomme scenarie for markederne

Min seneste klumme for Nordnet dykker ned i de tre tidligere omtalte scenarier for verdensøkonomien og aktiemarkederne, det gode, det lidt onde og det grusomme: 

 

Link til artikel
Et par hovedpunkter og yderligere indspark:
  • Investorernes udfordring lige nu er, at ingen af de tre scenarier kan siges at være meget lidt sandsynlige = stort udfaldsrum.
  • Også en udfordring, at Trump har så stor betydning for, hvilke af de tre scenarier, der vil udspille sig og han er så uforudsigelig.

  • Det er et kæmpe plus for investorerne, at sure finansmarkeder og erhvervstopledere tilsyneladende kan få Trump til at omgøre sine mest skadelige politikker for at berolige aktie- og obligationsmarkederne (der findes en såkaldt ”Trump-put”).

  • Lige nu er det også et kæmpe plus, at USA og Kina så hurtigt fik de-eskaleret handelskrigen, hvilket allerede har skabt gang i verdenshandlen igen og travlt på de kinesiske fabrikker (se udklip nedenfor).
  • Markederne er derfor hastigt ved at indregne det gode scenarier i kurserne, så aktier over en bred kam, især cykliske aktier som US-tech men også Emerging Markets m.m., stiger flot (se graf nedenfor), ditto med virksomhedsobligationer pga. lavere risiko for global recession (stort set alle finanshuse er ude og nedjusterer risikoen for recession).
  • Til gengæld er de-eskaleringen negativ for investeringer man tyr til som sikre havne som obligationer og ædelmetaller som guld og sølv og defensive aktier.

Konklusion

Lige nu er begejstringen over de-eskaleringen af handelskrigen mellem USA og Kina stor, men skeptikere påpeger, at de nu lavere toldsatser stadig er stagflationære og at 90 dages udskydelse af den ekstra høje straftold på Kina kun skaber en længere periode med usikkerhed, hvilket er hæmmende for den globale vækst og indtjening.
 
Vigtige forhandlinger mellem USA og EU udestår også og derfor er en del investorer i de her uger lidt forbeholdne med at investere yderligere i Europa for nu. Mediet Politico afslørede dog positive tilnærmelser fra USA i går (se udklip nedenfor). 

Hele det her show op og ned med toldsatserne har skabt en generel mistillid til USA/Trump, der ikke klinkes af eventuelle handelsaftaler, som enhver ved han vil løbe fra, hvis opportunt. Mistilliden kan meget vel være årsagen til, at dollaren ikke er styrket mere end den er.
 
Renter og aktier er i de her dage også påvirket af republikanernes udkast til ny finanslov for USA, hvor finanspolitikken holdes løs og nye enorme budgetunderskud venter (se mere nedenfor).
 
Personligt er jeg mest til at investere i de billigere aktie-segmenter, hvor der ikke indregnes solskin de næste 10 år i kurserne. Emerging Markets og Japan står højt på listen. På obligationssiden synes afkast-risikoforholdet at være bedst i den korte- til mellemlange del af kurven lige nu pga. usikkerhed om inflation og budgetunderskud.

 

De-eskalering af handelskrig og ekspansiv finanspolitik i USA aflyser rentefald 

USA og Kina har aftalt at sænke deres toldsatser markant igen for de næste 90 dage, mens de forsøger at nå en handelsaftale. Det er rigtig positivt for verdensøkonomien, især hvis de kan enes om de nye lavere toldsatser på hhv. ca. 30% og 10%.
 
Hvis de nuværende toldsatser på Kina og USA’s andre handelspartnere fastholdes vil det øge USA’s gennemsnitlige toldsatser til ca. 15% ifølge flere finanshuse, de højeste siden 1938.
 
Nogle eksperter tror dog toldsatsen på Kina ender helt oppe på 60% og på andre lande på 20% som omtalt under Trumps præsidentvalgkamp.

 

 
Effekten af de nye toldsatser, hvis de aftales endeligt, er markant mindre negativt for især Kina: En negativ væksteffekt på -0,5% i stedet for -1,8%. For USA mindskes den negative væksteffekt fra -1,7% af BNP til stadigt betydelige -1,2% (se tabel nedenfor yderste kolonne).
 
Til gengæld vil det stadigt øge inflationen i USA med 1,7% det næste år (andre finanshuse har lidt andre resultater), fordi de lavere toldsatser vil ramme en større del af importen end da straftolden var på 145%, hvor importen fra Kina næsten ville gå i nul.
 
Interessant nok mener bossen for Los Angeles’ enorme havn ikke at vi skal forvente en vedvarende stor opgang i importen fra Kina trods de seneste dages eksplosion i ordrerne, fordi den effektive toldsats på 37,9% på kinesiske varer holder køberne tilbage.
 
Samtidig med de-eskaleringen fortsætter finanspolitikken med at være ekstrem ekspansiv også i Trumps første måneder, hvor underskuddene er endnu større end under Biden (se de månedlige underskud i mia. dollars i grafen nedenfor). Og med kun minimale besparelser fra Musk/DOGE er der ingen stopper for gældsophobningen i USA lige nu. 
 
 
Og det kommer der nok heller ikke foreløbigt, for republikanerne i USA’s kongres er i gang med at fremlægge deres forslag til de kommende års finanspolitik i USA.
 
Og her er trenden klar: Det er småt med besparelser, der er masser af dyre skattelettelser (forlængelse af dem fra 2017, kaldet TCJA) og de vil komme allerede næste år, mens besparelserne – som mange republikanere er imod og som måske derfor ikke bliver til noget - først indfinder sig om nogle år = fortsat lempelig finanspolitik i USA og enorme budgetunderskud og gæld, stik imod hvad Trump har sagt (se gældsudviklingen i grafen nedenfor hvis skattelettelserne gennemføres).
 
De-eskaleringen af handelskrigen og tegnene på en fortsat løs finanspolitik har markant øget troen på den gode bløde landing for verdensøkonomien (blå søjle) blandt de globale investorer. Hele 26% ser stadig en recession (rød søjle) og kan altså endnu blive positivt overrasket (og så skal de købe flere aktier).
 
Interessant at kun 6% tror på ”no landing”, dvs. et scenarie hvor væksten og inflationen holder sig på et niveau, så centralbankerne ikke kan sænke renterne yderligere.
 
Det er ellers ”no landing”-scenariet vi hastigt ser obligationsmarkedet prise ind i de her dage, hvor renterne globalt stiger både på korte, mellemlange og lange obligationer. 
 
Og i Japan, verdens største kreditornation, stiger de lange renter til det højeste niveau i flere årtier. Det får japanske investorer til at trække penge hjem, styrker yen’en og presser renterne op globalt – også her i Danmark, hvor japanerne også har penge placeret.

Konklusion

Trumps handelskrig er på nuværende tidspunkt, selv med lavere toldsatser, stadig et negativt stagflationært chok til verdensøkonomien. Så masser af fokus i de kommende uger og måneder på hvad vækst- og inflationstal vil vise af effekt. 
 
Heldigvis – og noget overraskende - har de nyeste inflationstal fra USA for april ikke vist nogen synderlig toldeffekt endnu på priserne. Men i dagens regnskab fra supermarkedsgiganten Wal-Mart advares der om, at prisstigningerne er på vej. Interessant hvordan det påvirker Trumps meningsmålinger, der er blevet lidt bedre på det seneste bortset fra mht. inflation (se nedenfor).

Forskellen mellem de bløde og hårde indikatorer har aldrig været større end nu

Som sagt vil der blive masser af fokus på vækst- og inflationstal i de kommende uger og måneder for at få et indtryk af, hvor meget handelsuroen, trods den seneste de-eskalering, påvirker verdensøkonomien.
 
Investorernes og økonomernes udfordring er, at der igen er noget nær rekordhøj forskel mellem de bløde indikatorer (som fx. forbrugertillid, erhvervsbarometre hvor man spørger virksomhedsledere om fremtidsudsigterne, surveys af investorernes humør m.m.) og de hårde indikatorer (ledighedstal, industriproduktion m.m.) lige som i 2022 ifølge Bank of America (se graf nedenfor). Den mørkeblå linie (de hårde data) er stigende og de bløde data (lyseblå linie) er faldende.

 

Investeringsbanken Goldman Sachs er noget undrende over de meget negative forbrugertillidstal. For deres Social Media Sentiment Index, der måler antallet af negative og positive opslag på sociale medier og som historisk har fulgt forbrugertillidstallene tæt (se graf nedenfor) er nær sit højeste niveau i fem år. 
De mest pessimistiske økonomer peger på den hastige stigning i antal misligeholdte kreditkortbetalinger som udtryk for, at de amerikanske forbrugere er meget mere pressede i 2025 end i 2022/23 og uden støtte fra en ekstraordinær høj coronaopsparing (grøn linie = laveste 10% af indkomsterne, brun linie = 10% rigeste). 

Konklusion

De hårde data peger altså på fortsat ok fremgang for amerikansk økonomi, mens de bløde data peger på nedtur og recession forude. I 2022 havde de hårde data ret og der kom aldrig en recession. De fleste finanshuse mener nu, med en alvorlig global handelskrig forhåbentligt undgået, at det samme vil ske her i 2025.
 
Hvis de hårde data får ret er der gode chancer for at vi forbliver i det gode scenarie.

Tre grafer der antyder at investorerne begynder at kræve ektra risikopræmie på USA-aktiver

Den dygtige danske topøkonom Torsten Sløk bemærker, at dollarens kurs overfor euroen (den lysegrønne linie) ikke længere følger forskellen mellem renten i USA og i Eurozonen (mørkeblå linie) så tæt som tidligere. Dollaren burde være noget stærkere ved den nuværende renteforskel.

 

Økonomen Robin Brooks mener de stigende realrenter i USA ift. Europa (vist ved markedets forventning til 5 års realrenten om 5 år) enten skyldes højere vækstoptimisme mht. USA ift. Europa – og så skal dollaren stige – eller er udtryk for den omtalte ekstra risikopræmie på amerikanske obligationer – fx. pga. Trumps uberegnelighed, statsfinanserne ude af kontrol eller usikkerhed om dollarens fremtidige styrke fordi man taler om, at Trump ønsker en svagere dollar (Mar-a-Lago-planen).
Nedenstående graf viser den såkaldte term premium på obligationer, der meget forenklet viser hvad investorerne kræver i ekstra risikopræmie for at købe lange obligationer i stedet for kortere obligationer.
 
I en årrække frygtede investorerne deflation og præmien var negativ - man var altså meget glade for lange obligationer. Nu er den positiv og hastigt stigende, altså et tegn på mere bekymring over at holde lange amerikanske statsobligationer.

Konklusion

De små tegn ovenfor kan sagtens skyldes kortvarig portefølje-re-allokeringer og forsvinde hurtigt igen, men kan også være de første tegn på en ekstra risikopræmie på amerikanske aktiver.
 
En del investorer mener ikke-amerikanske aktier de kommende år vil give bedre afkast end amerikanske aktier. Historisk har det næsten altid faldet sammen med en svagere dollar.
 
Højere realrente i USA er skidt for bl.a. Private Equity.

Underviser får elevklager for at stille ChatGPT-immune opgaver

En universitetsprofessor stillede helt almindelige opgaver, der var AI-immune, dvs. så de studerende ikke kunne besvare dem vha. ChatGPT – og fik massive klager og beklagelser over det og at det var hårdt at besvare opgaven. 

 

Konklusion

Interessant problemstilling om de udviklede AI-værktøjer bliver hjælpere, der accelererer dygtiggørelsen af os mennesker, eller gør os intelligens- og videnmæssigt slappere og dårligere. I de seneste årtier er den gennemsnitlige IQ faktisk faldet i mange samfund.

 

RÅDGIVNING
FOREDRAG
KONTAKT
LinkedIn
Twitter
Copyright © 2023 - Frank Hvid (Earlybird Research & Education)
 
Ønsker du ikke længere at modtage disse mails? Unsubscribe.
Earlybird Research & Education Linkøpingvej 223 Roskilde, 4000
 
Vis denne email i din browser View in Your Browser