Logo
Dit ugentlige input om verdensøkonomien, finansmarkederne, megatrends m.m.
Tak fordi du læser med

Ugebrev #14 - 2025

Vi skal lidt rundt i verdensøkonomien, forbi bitcoin og guld og manden alle i USA håber kan få Trump på bedre tanker, så vi undgår en global recession. 

Der sker store ting i de her måneder næsten time for time, så meget når ikke at komme med her i nyhedsbrevet, bl.a. de pludselige store stigninger i Taiwan-dollaren, der kan få stor betydning for renten globalt. Too be continued....

Hilsen og god læsning/lytning.

/Frank

  • Private investorer er myldret tilbage i aktier i håb om snarlige handelaftaler - de professionelle og Warren Buffett er mere forbeholdne
  • Der er tre meget forskellige scenarier for verdensøkonomien og aktiemarkedet og investorernes problem er, at de alle tre er sandsynlige
  • Trods pæne jobtal er bekymringen for arbejdsløshed kraftigt stigende blandt amerikanerne
  • Kinas vækst er markant lavere lige nu end de officielle BNP-viser mener flere finanshuse
  • Ryan Petersen er manden der forudser en meteor-lignende katastrofe for USA's økonomi, men som alle håber kan tale Trump til fornuft inden den rammer
  • Inflationen i Europa udvikler sig rigtig fornuftigt, men nu truer nye prisstigninger på fødevarer
  • Australiernes tillid til USA styrtdykker og gør det lige som i Canada sværere for landets regering at lave handelsaftaler med Trump-regeringen 
  • De unge vælgere i USA flygter fra Trump og er slet ikke så MAGA som vi tror, men demokraterne kan de heller ikke li' 
  • Indien er ved at gentage Kinas fejl: Hver niende lufthavn har ingen passagerer
  • Stort finanshus anbefaler at blande 1-4% bitcoin i sin portefølje og tage det fra aktier

“‘No risk, no “rari,”

Slangudtryk blandt unge hyper-risikovillige daytradere (Oversat: Ingen risikotagning, ingen Ferrari).

 

”Hvis du er en smart topleder lige nu, så annoncerer du, at dit firma laver en investering i USA. Og så aflyser du den om tre år”

Panos Kouvelis, Supply Change Management ekspert fra Washington University

Podcasten: Tre scenarier for verdens-økonomien og aktiemarkedet og lidt om regnskaberne, Kina og USA m.m.

I den seneste podcast fortæller jeg om de tre mulige men meget forskellige scenarier for verdensøkonomien og aktiemarkederne det kommende år. Men også lidt om USA’s og Kina’s økonomier lige nu.

 

Link til podcasten
  • Det gode, det (lidt) onde, og det grusomme scenarie: Tre scenarier for den globale økonomi og aktiemarkederne (mere om dem i senere artikel og næste podcast)

  • USA’s økonomi: Bedre end ventede jobtal og ISM-konjunkturbarometer, men igen masser af støj i tallene fra life/death-modellen (et gæt statistikerne laver over hvor mange jobs der er skabt/forsvundet fra nye/døde virksomheder), så jobtallene ikke overbevisende stærke, forrrige måneder også justeret pænt ned og de amerikanske vælgere er stadig mere bekymrede for jobsituationen (se to grafer nedenfor).

  • Kinas økonomi: Rettelse på sin plads. Jeg nævner i podcasten, at de seneste Kina-makrotal er ok, men det er for positiv en formulering: BNP-væksten på 5,4% i Q1 var nok nærmere 3½% mener uafhængige finanshuse og aprils konjunkturbarometer (se graf #3 nedenfor) viser pænt fald i især eksportordrer selv om Kina lige nu snyder USA og sender deres varer via Vietnam, 

Konklusion

Investorernes problem er, at alle tre scenarier er ganske sandsynlige og ikke kan ignoreres, så man må polstrer sig til mere end bare godt vejr. Det vender jeg tilbage til i en snarlig artikel men noget med færre USA-aktier, defensive aktier, ædelmetaller olign. (nogle mener også bitcoin – se også senere).

 

Det er holdningen i flere finanshuse med ekspertise i Kina, at Xi i handelskrigen med USA er presset af en underliggende dårligere kørende økonomi end de officielle kinesiske data viser. Men Trump er endnu mere presset af et stadig mere utilfreds amerikansk erhvervsliv - se næste historie.

Her er toplederen alle håber kan få Trump væk fra katastofekursen, der vil smadre de små virksomheder i USA lige om lidt

Ryan Petersen er en populær og meget fulgt topchef for det amerikanske logistikfirma Flexport og har derigennem et indgående kendskab til alle dele af amerikansk økonomi. Han har taget handskerne af i sin kritik af Trump og hans handelskrig mod resten af verden og bl.a. Kina. 
 
I nedenstående artikel fra Wall Street Journal og i andre sammenhænge de seneste uger har han fortalt, at kommer der ikke meget meget snart en sænkning af især de høje toldsatser overfor Kina, så vil det ramme USA’s økonomi med samme effekt som en astroide for millioner af år siden ramte jorden og udslettede dinosauerne!!

 

 
Ryan Petersen er enige med de fleste økonomer om, at handelskrigen vil ramme de små og mellemstore virksomheder, der står for over 70% af beskæftigelsen i USA (men dog ikke særlig meget af jobskabelsen det seneste år – se tallene nedenfor) aller hårdest og føre til recession og kraftigt stigende arbejdsløshed og en bølge af konkurser fordi de ikke på samme måde som de meget store virksomheder kan/har råd til at omlægge deres forsyningskæder på kort sigt.
 

Konklusion

Historien i USA går på, at Ryan Petersens budskab er blevet hørt og derfor mener flere eksperter, at Trump besinder sig og sænker en række toldsatser igen, især overfor Kina, meget snart. Det ville være meget positivt for især aktie- og virksomheds-obligationsmarkederne.
 
Ifølge Goldman Sach’s beregninger (se graf nedenfor) indregner risikopræmien på de mest risikable virksomhedsobligationer (HYB = High Yield Bonds) 0% sandsynlighed for at USA er i en recession. Andre dele af finansmarkederne, fx. rentekurvens hældning (10y-2y) og forskellen i prisningen af cykliske versus defensive aktier indregner lige nu kun en risiko på hhv. 9% og 20% for en recession i USA i det kommende år.

Europa risikerer nye markante prishop på fødevarer

Eurozonens inflation blev en anelse højere end ventet i april med en stigning på 2,2% trods kraftigt faldende energipriser. Højere fødevare- og servicepriser trak omvendt op. Kerneinflationen steg til 2,7%, også lidt højere end forventet. Meget skyldes dog påskens forskellige placering ift. 2024, som der ikke helt renses ordentligt for i tallene.

 

 
Udmeldinger fra fødevareproducenter og detailhandlen tyder desværre på yderligere fødevareprisstigninger forude (se røde linier i graf nedenfor holdt oppe imod fødevarepriserne med sort).
 

Konklusion

Inflationsudviklingen kommer til at blive præget meget af handelskrigen med USA (og til dels Kina). Diverse ECB-folk har lydt meget rolige i dagene efter inflationstallene og signalerer en yderligere rentesænkning i juni før nok en pause. Lavere energipriser hjælper til at holde inflationen nede, men de højere fødevareprisforventninger er en lille bekymring i et ellers pænt inflationsbillede.

 

Australierne stoler ikke længere på at USA vil agere troværdigt

Trump er skyld i at de nationalkonservative fløje i både Canada og Australien på rekordtid er gået fra sikre vindere til tabere af deres lokale parlamentsvalg til fordel for centrum-venstre-partier.
 
En ny måling i Australien viser, hvor meget australiernes syn på USA som troværdig stormagt er styrtdykket. 64% har ingen eller kun meget lidt tillid til USA.

 

Konklusion

 Det store tab af troværdighed gør det ekstra svært for USA at indgå handelsaftaler med nogen, for ingen stoler på Trump og holdbarheden af en aftale med ham. Det gør det også svært for fx. canadiske og europæiske politikere at indgå aftaler med USA, fordi vælgerne derhjemme kan blive eddikesure, hvis de fornemmer en for gunstig aftale for Trump og USA.

 

De unge vælgere flygter fra Trump

Flere unge vælgere, især unge mænd, stemte på Trump ved valget i 2024. Men nu falder opbakningen til Trump fra de unge vælgere markant hurtigere end fra andre vælgergrupper skriver Elliott Morris fra mediet ”Strength In Numbers”, der analyserer vælgeropbakningsdata (se tabel nedenfor med fald i Trumps approval rating siden valget i november).
 
De unge er også imod mange af Trumps politikker, se tabel nedenfor fra en hel ny meningsmåling.
 

Konklusion

Elliott Morris mener tallene viser, at de unge i USA i 2024 ikke rykkede mod Trump fordi de var blevet mere MAGA, men fordi de er meget sensitive mht. alt der kan påvirke dem økonomisk og ikke stoler på ”systemet”, så de stemte imod Biden/Harris og den økonomiske udvikling, der ramte dem hårdt i 2022/23/24.
 
For demokraterne er problemet, at de unges syn på dem er helt i bund og lavere end deres syn på republikanerne. 

Indien er ved at gentage Kinas fejl: Hver niende lufthavn har ingen passagerer

Nye tal fra Indiens luftfartsmyndigheder viser, at 12 ud af landets 140 lufthavne ikke havde en eneste passager i 1. kvartal og over en tredjedel havde under 5 daglige afgange hele sidste år og mange dage uden afgange overhovedet.
 
Tilsvarende er der efterhånden mange motorveje, der kun står halvfærdige eller også benyttes meget lidt fordi de går til steder, hvor lokalregeringer håbede at kunne skabe vækst, men hvor ingen kommer.
Link til artikel

Konklusion

Indien plages i stigende grad af offentlige infrastrukturinvesteringer med meget dårlig rentabilitet, selv om landet fortsat – imodsætning til Kina - har stor brug for investeringerne. Lokale og landspolitiske interesser er stadigt oftere roden til problemet med at foretage de rette investeringer.
 
Indisk økonomi viser bedring i de her måneder trods de uprofitable infrastrukturinvesteringer. En anden stadigt alvorligere udfordring for Indien er den globale opvarmning. Som tidligere nævnt har regionen allerede i marts/april været plaget af temperaturer langt over normalen og problemet ventes at vende tilbage i denne måned med temperaturer på op til 45-50 grader.

Blackrock anbefaler at blande 1-4% bitcoin i sin portefølje og tage det fra aktier

Blackrock er én blandt mange finanshuse, der skriver om, hvordan man skal planlægge sin portefølje til mere usikre tider, i værste fald perioder med stagflation. 

De anbefaler både guld og bitcoin som stabilisatorer og anbefaler 2-4% i bitcoin og 10% i guld og at pengene til bitcoin tages fra aktiedelen for at få det bedste resultat (se tabellen), der dog er beregnet på historiske data siden 2015.

 

Konklusion

Jeg har ingen stærk holdning til bitcoin, men guld har over mange år, og især i de stagflationære 1970’ere, hvor aktier og obligationer i en længere årrække begge gav negative afkast, vist deres stabiliserende egenskaber (se tabel nedenfor fra Bloomberg med afkast på hhv. aktier, obligationer og guld efter inflation (realt afkast) fra 1965-80 – den frygteligste periode for en blandet portefølje de sidste 100 år.


Private investorer vælter tilbage i aktier, de profesionelle er skeptiske – gælder også Buffett

Analyser fra storbankerne JP Morgan og Goldman Sachs viser, at aktiers optur i anden halvdel af april især er båret oppe af massive – faktisk rekordhøje - opkøb af private investorer, mens bankernes professionelle investorer er mere tilbageholdende (ligesom Buffett med rekordhøj andel kontanter på sidelinien).

Handelsplatformen Robinhood bekræfter tendensen med en stigning i handels-indtægterne på 77% i 1. kvartal ift. samme kvartal året før.

Nedenstående graf fra Goldman Sachs viser de private investorers opkøb/salg over rullende to-ugers perioder. Her kan man tydelig se de store opkøb ift. perioden med aktienedtur i 2022, hvor de solgte kraftigt ud. 

 

Konklusion

Tallene tyder kraftigt på, at ”buy the dip”-mentaliteten fortsat er dybt forankret i de private investorer, dvs. troen på at det betaler sig at købe når aktierne falder. Det tyder også på, at de private investorer er langt mere positive end diverse målinger af deres investorhumør, der viser udbredt pessimisme.
 
Aktiepessimister mener den høje grad af investoroptimisme trods en kaotisk global økonomi og en truende handelskrig skyldes, at det nu er over 16 år siden der sidst har været et alvorligt "bear"-marked, altså en alvorlig aktienedtur og at mange især unge investorer er over-konfidente. Spændende at se om de unge eller de gamle gråhårede pessimister får ret.

 
😊😊
 

RÅDGIVNING
FOREDRAG
KONTAKT
LinkedIn
Twitter
Copyright © 2023 - Frank Hvid (Earlybird Research & Education)
 
Ønsker du ikke længere at modtage disse mails? Unsubscribe.
Earlybird Research & Education Linkøpingvej 223 Roskilde, 4000
 
Vis denne email i din browser View in Your Browser